A klubtulajdonost vádolják a bukaresti tűz miatt

katasztrófa
2015 október 31., 19:21
comments 89

Huszonnyolcra nőtt az áldozatok száma, eddig ennyien haltak meg abban a tűzesetben, ami péntek éjjel történt egy bukaresti szórakozóhelyen. 146 sebesült is van, többen életveszélyes állapotban. 

A román kormány másnap három napos nemzeti gyászt rendelt el Romániában. A Colectiv nevű klubban rockkoncertet tartottak, amikor a show-hoz használt pirotechnikai eszközök miatt a hangszigetelés meggyulladt és óriási tűz ütött ki. A fiatalok egymást eltaposva menekültek a klubból. A jelek szerint klasszikus stampede történt. 

A Colectiv belülről a tűzeset előtt. Forrás: Colectiv Facebook.
photo_camera A Colectiv belülről a tűzeset előtt. Forrás: Colectiv Facebook.

Victor Ponta kormánya rendkívül ülést tartott szombaton, és a miniszterelnök elrendelte az összes romániai szórakozóhely alapos átvizsgálását. Klaus Johannis államfő a tragédia helyszínén gyors vizsgálatot kért, de már nyíltan arról beszélt, hogy a hely tulajdonosai mulasztást követtek el, és nem tartották be a legelemibb biztonsági előírásokat sem. A nol.hu szerint az államfő azt állította, hogy a rendelkezésére álló információk alapján a teremben sokkal többen tartózkodtak a klubban a megengedettnél. 

A sürgősségi helyzetek koordinálásért felelős Raed Arafat helyettes-államtitkár azt nyilatkozta, hogy a klubnak nem volt érvényes tűzrendészeti engedélye, nem voltak vészkijáratok, pedig a szabályok szerint legalább hat ilyennek kellett volna lennie a klubban. Hiányozta a füstérzékelős, automata oltóberendezések is. 

A Digi24 tévé megszólaltatta a klub hangszigetelését végző cég egyik munkatársát is, aki azt nyilatkozta, hogy a hely tulajdonosa takarékossági okból nem akarta megfizetni az árát a tűzálló burkolatnak. Az ügyészség ezalapján minősített gyilkosság gyanújával folytat vizsgálatot, ezt Tiberiu Nitu főügyész mondta el a nyilvánosságnak. 

A nol.hu összefoglalója azt is írja, hogy órási szolidaritási mozgalom bontakozott ki az eset miatt Romániában: a kórházak előtt kígyózó sorokban álltak a véradók, az országban több szórakozóhely is lemondta a halloween-partikat. 

(nol.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.