Büntetést kell fizetnie, amiért megosztott egy Facebook-posztot a tatai önkormányzat ingatlanügyéről

2015 október 31., szombat 15:19
166

Megsértette a tatai önkormányzat jó hírnévhez fűződő jogát, ezért tízezer forint sérelemdíjat kell fizetnie annak a nőnek, aki megosztott egy Facebook-posztot arról, hogy a tatai hivatalnokok nem megfelelően gazdálkodnak a városi ingatlanokkal. 

Somogyi Mária egyszerűen csak felháborodott egy bejegyzésen, és megosztotta ismerőseivel. Ebben a posztban Kiss Andor arra hoz példákat, hogy a város vezetése előbb eladta a tatai Wágner házat, majd aztán felújítva drágán visszabérelte azt.  


A tatai önkormányzat és a polgármesteri hivatal perbe fogta Somogyi Máriát, a poszt megosztása miatt. 

Az önkormányzat egyébként már 2014. decemberében jelezte, hogy mindenkit fejelent, aki így tesz, szerintük ugyanis a bejegyzés állításai hamisak. A bíróság azt állapította meg, hogy 

Somogyi a megosztással megsértette az önkormányzat és a hivatal jóhírnévhez fűződő jogát és ezért a bíróság 50-50 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte.

Másodfokon aztán a polgármesteri hivatal igényét elutasította a bíróság, a sérelemdíjat pedig 10 ezer forintra mérsékelte, de az ügyben az alperest képviselő TASZ szerint ez sem jogos, mert "az önkormányzatok vagyongazdálkodásának kritizálása alapvető jog, és az állami szervek nem hivatkozthatnak a jóhírnevük védelmére az őket ért kritikával szemben". 

A jogvédő szervezet a Kúriához és az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben. 

(VS / TASZ)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt