Engedély nélkül kezelhetett államtitkokat a Századvég

2015 október 31., szombat 14:54
61

Csütörtökön mi is hírt adtunk arról, mikor Fodor Gábor, a Liberálisok pártelnökének kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter elárulta, hogy a Századvég Politikai Iskola 21 munkatársa rendelkezik "szigorúan titkos minősítési szintig terjedő személyi biztonsági tanúsítvánnyal." 

Forrás: Századvég Facebook.

Most a Liberálisok közleményére hivatkozva a nol.hu azt írja, hogy az írásbeli kérdésre adott válasz szerint a Századvég 2010 után olyan módon kezelhetett bizalmas állami anyagokat, hogy az ahhoz szükséges tanúsítványokat a kiválasztottak csak több év késéssel, 2013 végén kapták meg, pedig ekkor a kormány már évek óta milliárdos nagyságrendű tanácsadói szerződésben állt a think-tankkel. Az alapítvány ennél is később, csak 2014. februárjában jutott hozzá a biztonsági tanúsítványhoz. 

A Liberálisok szerint ha a tanácsadók nem dolgoztak minősített anyagokkal, az alacsony színvonalú munkára utal, ha viszont igen, jogosulatlanul kezelhették azokat, ami bűncselekménynek minősülhet. A párt a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását kezdeményezi. 

(nol)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt