Ha valaki szakértőnek gondolja magát, könnyen lehet, hogy jóval szűklátókörűbb

2015 november 1., vasárnap 20:05
157

A chicagói Loyola Egyetem kutatója, Victor Ottati vezette azt a kutatást, aminek eredményeit most a Journal of Experimental Social Psychology című folyóiratban jelentek meg. 

A kutatás során összesen 272 résztvevővel zajlottak kísérletek, és azt vizsgálták, milyen hátulütői lehetnek annak, ha valaki azt gondolja magáról, hogy szakértője egy témának. És azt találták, hogy minél inkább szakértőnek tekinti magát valaki, annál inkább hajlamos a zárt, szűklátókörű gondolkodásra. 

A kutatók feltételezés eszerint társas normák állhatnak e elcsúszás mögött: mivel a szakértők egy-egy területen belül már bizonyítottak, ezzel mintegy kiérdemelték a társadalom szemében hogy dogmatikusabb gondolataik legyenek. 

A kutatók általános ismeretekre vonatkozó, különböző nehézségű teszteket töltettek ki a résztvevőkkel, közben pedig manipuláltak azzal, hogy a résztvevők mennyire érezzék magukat kompetensnek és jól informáltnak. Egyik esetben például a résztvevők egy csoportjával egy könnyű politikai tesztet töltettek ki, viszont azt kommunikálták feléjük, hogy átlag felett teljesítettek. Míg voltak, akik nehéz tesztet kaptak és utána azt az üzenetet, hogy az átlagnál rosszabbul teljesítettek. 

Később a résztvevőknek értékelniük kellett, mennyire értenek egyet egytől hétig egyes kijelentésekkel, melyek jellemzően a nyitottságot mérték. És azok, akik nem sokkal korábban meg lettek erősítve abban, hogy nagyon értenek az adott területhez, jellemzően jóval kevésbé voltak nyitottak az eltérő nézőpontokra. 

Bár a kísérletekben viszonylag kevesen, 30-60 ember vett részt, de azokat többféle forgatókönyvvel, más-más csoportokkal is lejátszottak. (via Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt