Ketrecbe zárt foglyokat használhat élő pajzsként az egyik szíriai lázadószervezet

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Ezt jelentette vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki csoport.

A londoni székhelyű OSDH azt közölte, hogy a Damaszkusz környékén tevékenykedő legjelentősebb felkelőcsoportnak számító Dzsais Al-Iszlám (Az Iszlám Hadserege) elfogott kormánykatonákat és alavita civileket zárt fémketrecekbe és állított ki a főváros keleti szomszédságában lévő Gúta és a közeli Dúma település utcáin.

Rámi Abder-Rahmán, az emigráns szervezet igazgatója szerint a Dzsais Al-Iszlám célja, hogy így vegyék elejét a kormányerők légicsapásainak. Elmondta, hogy a milícia fegyveresei ketrecek tucatjait állították fel, és átlagosan mindegyikbe három-négy embert zártak, de van olyan is, amelyben heten zsúfolódtak össze.

 "A csoport élő pajzsként használja a foglyokat" 

- mondta az illetékes, aki szerint előfordul olyan is, hogy teljes családokat zárnak ketrecbe.

Az AFP francia hírügynökség szerint Gútát rendszeresen bombázzák a rezsimhez hű erők. A szíriai kormányhadsereg pénteken rakétákkal támadta a város piacterét, a légicsapásokban legalább hetven ember meghalt és több mint ötszáz megsebesült.

A Dzsais Al-Iszlám egyelőre nem reagált az OSDH beszámolójára.

Jóllehet Szíria lakosságának nagy többsége az iszlám hit szunnita ágának követője, Bassár el-Aszad elnök és hatalmi körének jelentős része az alavita kisebbséghez tartozik.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front vezetője néhány héttel ezelőtt arra szólította fel a dzsihadistákat, hogy támadásaikat mindenekelőtt az alavita vallási kisebbség ellen intézzék, megtorlásul azért, mert a Szíriában beavatkozó orosz hadsereg válogatás nélkül öli a szunnita muszlimokat. (MTI, Vice)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.