A német alkancellár szerint minden eddiginél nagyobb a veszélye annak, hogy zátonyra fut az EU

migráció
2015 november 02., 19:38
comments 364

A menekültek befogadása körüli vitában nem szabad erkölcsi alapon ujjal mutogatni az Európai Unió keleti térségének tagállamaira, de le kell folytatni a vitát, mert a menekültválság miatt minden eddiginél nagyobb a veszélye annak, hogy zátonyra fut az EU - mondta Sigmar Gabriel német alkancellár hétfőn.

Nemcsak az EU-hoz 2004 óta csatlakozott tagországok viszonyulnak tartózkodóan a menekültek befogadásához, hanem például Franciaország is, az Egyesült Államok pedig az eddiginél mindössze 10 ezerrel több szíriai menekültet kíván befogadni, holott Németországba egyetlen egy nap alatt érkezik 10 ezer menekült, mondta el az alkancellár Berlinben, a régió és Németország gazdasági kapcsolatainak fejlesztésével foglalkozó német külgazdasági szövetség (Osteuropaverein der deutschen Wirtschaft) konferenciáján. 

Azzal kapcsolatban, hogy a menekülthullámmal túlnyomórészt muzulmán vallású emberek érkeznek az EU-ba, Sigmar Gabriel elmondta: a csupán 25 éve demokráciában élő és jelentős nagyságú bevándorló népességgel nem rendelkező kelet-közép-európai országok megértéséhez figyelembe kell venni, hogy 25 évvel a második világháború után az akkori Nyugat-Németország társadalma is másként viszonyult volna egy olyan menekülthullámhoz, mint a mostani.

Ennek ellenére beszélni kell a menekültek befogadásáról, és a keleti uniós tagállamoknak tudniuk kell, hogy a válság annak az EU-nak a kudarcával fenyeget, amelytől nagyon sok támogatást kaptak. Azt is tudniuk kell, hogy Németországban erősödik az a vélemény, hogy nem helyénvaló elfogadni a támogatást, majd elbújni, amikor vállalni kellene közös felelősséget az EU sorsáért - fejtette ki a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.