Ellenőrzött belövőszobákat nyitnak Írországban

Egészségügy
2015 november 02., 16:56
comments 123

Az országban továbbra nő a heroinfüggők száma, ezért egy ott új, de pár helyen már bizonyított módszerhez nyúl most a kormány: orvosi személyzet által felügyelt belövőszobákat nyitnak. 

Az intézkedést a nemzeti drogstratégiáért felelős miniszter (!), Aodhán Ó Riordáin jelentette be, és az első szobák jövőre nyitnak majd meg, Dublinban, Corkban, Galwayban és Limerickben. 

2012-es adatok szerint arányait tekintve Írországban volt a legmagasabb a heroinfogyasztók száma Európában és 2011-es adatok alapján itt hal meg a harmadik legtöbb ember kábítószer-fogyasztás miatt a kontinensen. A miniszter közleménye szerint szeretnék jobban megérteni, hogy a szerhasználat hogyan hat az emberek szervezetére. 

photo_camera Szemetes egy svéd tűcsere-program helyszínén (AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND)

Emellett pedig párbeszéd várható a kormányban arról is, hogy a heroin, a kokain és a marihuána személyes használatra való, kisebb mennyiségének birtoklását dekriminalizálják a jövőben. 

A mostani változtatással az a céljuk, hogy a drogfüggők ügyét kivonják az igazságszolgáltatás területe alól. Az árusítás továbbra is bűncselekmény marad, de a fogyasztókat a jövőben nem kívánják bűnözőknek tekinteni. 

Hasonló belövőszobák működnek már Kanadában és Ausztráliában is, a norvég modellről pedig épp pár napja láthattatok egy videóriportot az Északi Nyitás blogon. Ezeknek a szobáknak nagyon fontos szerepe van abban, hogy a kábítószer-fogyasztás ellenőrzött körülmények között, az egészségügyi kockázatokat minimálisra csökkentve történjenek, a használók pedig steril tűket kapjanak, ezzel megakadályozva, hogy fertőzések terjedjenek a fogyasztók között. 

Magyarországon a heroinfogyasztás az elmúlt években jelentősen visszaesett az intravénás szerhasználók között, ez azonban nem igazán jó hír, mert helyét a különféle designerdrogok vették át, melyek hatásmechanizmusát és hosszabb távú következményeit sokkal kevésbé lehet egyelőre ismerni. Azaz a probléma egyáltalán nem szűnt meg, csak kevésbé látható alakúvá változott. Indult itthon is kampány az ellenőrzött belövőszobák létrehozásáért, ez volt a Szoba a nyolcban. Ha valakit érdekel, milyen a helyzet ma Budapest közepén, érdemes megnéznie ezt a filmet:

(via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.