Kilakoltatások ellen küzdő aktivisták foglalták el az Airbnb központját

külföld
2015 november 02., 21:19
comments 204

Kedden fontos szavazás lesz San Franciscóban, arról születik majd döntés, hogy korlátozzák-e a helyiek jogát arra, hogy otthonaikat olyan rövid távú kiadást kínáló oldalakon hirdessék meg, mint amilyen az Airbnb. 

A hivatalos szállásszervezőket megkerülő szolgáltatás mára elképesztő üzlet lett és alapjaiban forgatta fel számos város, így Budapest lakáspiacát is. Közben világszerte egyre erősebbek a hasonló szolgáltatásokkal szembeni tiltakozó mozgalmak is, San Franciscóban lakhatási jogokért küzdő aktivisták szállták meg hétfőn a vállalat központját, mert szerintük a cég felelős a lakbérek egekbe szökéséért és a kilakoltatási hullámért. 

A tüntetők többek között azt skandálták, hogy ne legyen több kilakoltatás, miközben egy amatőr zenekar kísérte a tüntetésüket. Héliummal töltött ballonokkal pedig olyan üzeneteket küldtek fel az épület csarnokában tetejébe, melyek az Airbnb reklámjait parodizálták. Olyasmi feliratokkal, mint hogy: 'Hajléktalanság. Szeretettel, Airbnb'. 

Az Airbnb több mint nyolcmillió dollárt költött az utóbbi időben arra, hogy a formálódó törvény ellen folytasson reklámkampányt. Ha átmegy a javaslat, akkor a főbérlők egy évben maximum 75 éjszakára adhatnák ki otthonaikat olyan rövid távú szolgáltatásoknak, mint amilyen az Airbnb is. 

És San Franciscóban ugyan valóban nagyon elszálltak a lakásárak, de azért a szakértők egy jelentős része szerint ezért nem lehet csak az Airbnb-t hibáztatni, a városban egyszerűen nem épültek új lakások már nagyon régóta, miközben nagyon megnőtt a környék népszerűsége az elmúlt évtizedekben. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.