Csányi cégeinek nem kell tartaniuk attól, hogy kihúzzák alóluk az állami földeket

2015 november 3., kedd 9:19
26

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) nem hirdette meg árverésre azokat a földeket, amelyeket Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató cége, a Baranya megyei Bólyi Zrt. és Somogy megyei Dalmand Zrt. használnak - tudta meg az Agrárszektor.

A K-Monitor korábbi számításai szerint Csányi agrárérdekeltségei több mint 28 ezer hektár után jutnak területalapú támogatásokhoz, és ezeknek a földeknek jelentős része állami terület lehet.

A kormány tavaly mindkét céggel, Dalmand Zrt.-vel és a Bólyi Zrt.-vel is kötött stratégiai együttműködési megállapodást.

Az lap szerint az NFA több más társaságnál is kivár az értékesítéssel. Nem kizárt, hogy a visszatartott földeket később mégis kiírják, de az is lehet, hogy részben vagy egészben mintagazdaságoknak minősítik területeiket, így állami tulajdonban maradnak.

A lap szerint földek állami tulajdonban tartása a mai földhasználó cégek szempontjából azért lehet előnyös, mert később a területek eladásánál akár elővételi joguk is lehet, ha az unió a földtulajdonlásból ma kizárt jogi személyek földvásárlásának engedélyezését ránk kényszeríti. 

Ha viszont állami területeiket a mostani liciteken magánszemélyek szerzik meg, ők vehetik majd birtokba a területeket, amikor a ma hatályos haszonbérleti szerződések lejárnak. Addig pedig a társaságoknak bérletidíj-emelésekkel is szembe kellene nézniük. 

A Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó földeket októberben már meghirdették

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt