Merkel nem akarja lezárni a határokat, mert az katonai konfliktushoz vezetne

migráció
2015 november 03., 05:25
comments 535

Angela Merkel attól tart, hogy a határok lezárása katonai konfliktushoz vezetne. Erről a német kancellár egy konferencián beszélt hétfőn Darmstadtban.

Angela Merkel továbbra is kitart amellett, hogy Németország minden olyan embernek segíteni fog, aki háború vagy üldöztetés elől menekült el, ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy azokat az embereket haza kell küldeni, akik gazdasági okokból jöttek el otthonról.

A német kancellár Darmstadtban arra is figyelmeztetett, hogy akár katonai konfliktushoz is vezethetne, ha lezárnák az Ausztria felőli határszakaszt. 

Erre példaként a röszkei összetűzéseket hozta fel, melyek éppen azért törtek ki, mert Magyarország kerítést épített a szerb határra.

Merkel szerint a határzár helyett a tranzitzónák kiépítése és a menedékkérelmek gyors elbírálása jelenti a megoldást. Szerinte a balkáni útvonalon most is komoly feszültségek tapasztalhatók.

„Én pedig nem akarom, hogy ott ismét katonai konfliktusokra kerüljön sor.”

- jelentette ki a kancellár.

Figyelmeztetett, hogy egy ilyen helyzetben gyorsan tettlegességig fajulhatnak a viták, ami pedig abból képződik, arra senkinek sincs szüksége.

A magyar kerítésről elmondta, hogy az csak arra volt jó, hogy az emberek most Horvátországon, Szlovénián vagy Románián keresztül mennek tovább. 

Hangsúlyozta, hogy Németországnak az Európai Unió legnagyobb tagállamaként egy másik, szolidárisabb megoldást kell kínálnia a menekültválság megoldására. Ezt viszont csak lépésről lépésre lehet megvalósítani.

„Szinte biztosa vagyok benne, hogy ez sikerülni fog.”-

 jelentette ki.

Megérti a társadalomban növekvő aggodalmakat is, ezeket nem akarja kisebbíteni, de hozzátette, hogy a menekültek emberi méltósághoz való jogát biztosítani kell. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.