Egészen durván sok pénzt nyerhet a magyar államtól egy portugál sütigyártó

A Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) a portugál DanCake nevű sütigyártónak adott igazat egy nyolc éve húzódó vitában, vette észre a Napi.hu. Most ott tart az ügy, hogy azt mérlegelik, mennyit kell fizetnie a magyar államnak a portugál cégnek (végső ítélet várhatóan 2017 márciusában lesz).

Az itthon a Danesita nevű márkájáról ismert DanCake szerint ez az első alkalom, hogy Magyarország pert vesztett az ICSID fórumán, és ez fontos mérföldkő a külföldi befektetők védelmében.

A DanCake összesen 110 millió eurós, azaz közel 35 milliárd forintos kártérítésre tart igényt az 1997-es befektetésének, valamint a potenciális üzleti haszon elmaradásának kompenzációjaként. Ez tartalmazza a DanCake Portugália közvetett veszteségét, valamint a nyolc évig tartó jogvita rendezéséből eredő költségek megtérítését is.

Az ügy még 2006-ban indult: a portugál cég felszámolását kezdeményezte egy beszállító fizetésképtelenség miatt, egy kevesebb mint tízezer eurós számla alapján. A DanCake viszont hiába rendezte a tartozást, a Fővárosi Törvényszék felszámolta a vállalatot.

(Napi.hu)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.