Breaking: Mécs Imre mégis mond beszédet Göncz Árpád temetésén

Személyes hangvételű búcsúbeszédet mond Mécs Imre Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök búcsúztatásán – közölte a Göncz Árpád Alapítvány este közleményben az MTI-vel.

A Göncz család és Mécs Imre csütörtökön megállapodott abban, hogy Göncz Árpád korábbi kívánságának megfelelően Mécs Imre mond búcsúbeszédet a gyászszertartáson – olvasható a közleményben, ami szerint a beszéd a család kérésére személyes hangvételű lesz.

Mécs Imre, Göncz Árpád egykori rabtársa, későbbi parlamenti képviselő a „teljes beszédét” később a Kossuth téren mondja majd el.

Mécs Imre volt SZDSZ-es politikus, majd MSZP-s képviselő beszél a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete, a Tolerancia csoport, a Demokratikus Ellenzék csoport és az Antifasiszta Hálózat tüntetésén február 8-án a budapesti Hazatérés temploma előtt. Horthy Miklós halálának 58. évfordulóján a megemlékező istentiszteletet ellen tüntettek. (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Korábban Mécs Imre azt közölte, hogy az eredetileg tervezettel szemben nem fog beszédet mondani a korábbi köztársasági elnök búcsúztatásán, mert „égető nemzeti problémákkal” is foglalkozott volna, de a család közölte, hogy ez így nem hangozhat el, és mivel ő a beszéd lényegén nem kíván változtatni, így a család visszavonta Göncz Árpád végakaratán nyugvó felkérését arra, hogy mondjon beszédet a temetésen.

Az életének 94. évében, október 6-án elhunyt Göncz Árpád temetése pénteken, délután 3 órakor kezdődik az Óbudai temető 16-os parcellájánál.