Svédország nem tud több szállást biztosítani a menekülteknek

migráció
2015 november 05., 18:36
comments 520

Ezt Morgan Johansson svéd bevándorlásügyi miniszter egy sajtókonferencián mondta, és azt is, hogy emiatt az újonnan érkezőknek két választásuk van:

  1. Saját maguknak keresnek szállást.
  2. Visszatérnek Dániába vagy Németországba.

A miniszter azt mondta:

Svédország elérte lehetőségei határát, és reméli, ennek a hírnek visszatartó hatása lesz.

Ezzel az Aftonbladet szerint gyakorlatilag azt üzeni a menekülteknek, hogy „ne gyertek, különben az utcán kell aludnotok”. Pedig Svédországnak van a világon az egyik legjobb menekültügyi renszere.

Naponta 1500 menedékkérő érkezik Svédországba, és sokan vannak az érkezők között, akik korábban Németországban sátortáborokban voltak elhelyezve és a megszigorított elbírálási szabályok miatt úgy döntöttek, hogy továbbállnak Svédország felé.

A svéd bevándorlási hivatal adatai szerint csak a rostocki régióból 5000 ember akar Svédországba eljutni. A stockholmi hivatal már korábban is kérte a svéd településektől, hogy bocsássanak rendelkezésre szállásokat, például sportcsarnokokban.

A bevándorlási hivatal már azt tervezi, hogy több ezer menekültet fűtött sátrakban fog elhelyezni, míg másokat sípályák szállásain vagy vidámparkban. (Reuters, Aftonbladet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.