A tévésorozatok falása és a kanterpesz lettek 2015 angol szavai

Tbg
nyelv
2015 november 06., 09:16
comments 137

A brit Collins szerkesztői idén is összeállították a világtrendeknek megfelelően az év legfontosabb tíz kifejezését. Vannak újak, és olyanok, amiket ugyan régóta ismerünk, de valamiért új jelentésréteggel bővülve újra divatba jöttek.

Ahol van létező magyar kifejezés, ott azt adtuk meg fordításként, ahol nem volt, ott zárójelben adtunk meg lehetséges megoldásokat. (A legnagyobb vita a "manspreading" körül volt.)

Binge-watch (sorozat-sorozatnézés, sorozatfalás, rohamnézés)
Egymás után, megállás nélkül nézni a tévét, vagy tévéműsorokat, általában egy sorozat egész (vagy több) évadjának részeit.

Dadbod - aputest
Kissé kövérkés, kissé elhízott férfitest.

Shaming - alázás, oltás
Egy személy vagy csoport megalázásának, megzavarásának kísérlete igaznak vélt állításokkal a közösségi médiában.

Corbynomics (corbynizmus vö. 'matolcsyzmus')
A brit munkáspárt elnökének, Jeremy Corbynnak a gondolataira alapozó közgazdaságtan, irányelvei alapján történő megnyilvánulás.

Clean eating (organikus táplálkozás, biomenza)
Csak természetes alapanyagokból álló, alacsony só-, zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztása.

Ghosting (köddé válás)
Úgy megszakítani egy párkapcsolatot, hogy arról a másik felet nem értesítjük.

Swipe (szvájpoláshuzogatás)
Érintőképernyőn történő navigáció az ujjak elhúzásával.

Contactless - érintés nélküli
Érintés nélküli fizetési módok (pl. pay pass), amikor a felhasználóknak nem kell aláírássa vagy pinkóddal igazolnia magát.

Manspreading (kanterpesz, tehénkedés - bár ez a 'tehén' miatt utalhat nőkre, használatát nem javasoljuk)
Férfiakra alkalmazott kifejezés, amikor a férfi utas szándékoltan nagy terpeszben a kelleténél több helyet foglal el egy tömegközlekedési eszközön.

Transgender (transznemű)
Itt idéznénk a 444 saját genderszótárából, amelyben igyekeztünk megismerkedni az alapfogalmakkal:

1) akinek a genderidentitása különbözik a kijelölt nemétől, vagy meghaladja a kétváltozós gendert; 2) mindenki, akinek önmeghatározása túlmutat a hagyományos férfi-nő modellen.

Az év magyar szavait december közepén szokták kihirdetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.