Ezért nem szül a magyar nő

anyaság
2015 november 07., 18:20

Mitől nő a nő? Sokak szerint attól, hogy egy napon anyává válik.

Enélkül Magyarországon gyakorlatilag haszontalannak és céltalannak minősül egy nőnemű ember élete. Mert a gyerekszülés a nő speciális képessége, ez ad értelmet a létezésének, sőt, különlegessé és pótolhatatlanná is teszi egyben. Nincs is normális szavunk erre a helyzetre, csak a fosztóképzős, sokakat joggal irritáló gyermektelen.

Rémisztő adatok: te elég hasznos vagy társadalmilag?

Ma épp a család- és népesedésügyi helyettes államtitkár, Fűrész Tünde tartotta fontosnak megosztani a köztévé nézőivel aggodalmait a terjedő gyermektelenség kapcsán. Az államtitkár szerint

"minél több gyermek születik egy családban, az annál hasznosabb társadalmi szempontból"

Fűrész Tünde ennek kapcsán "rémisztő" adatnak nevezte, hogy

a harmincéves nők hatvan százalékának és a negyvenéves nők negyven százalékának nincs gyermeke.

Ajjajaj, ez tényleg ijesztően hangzik!

Olyannyira megrémültünk ennek hallatán mi is, hogy utánéztünk, mi lehet emögött: tavaly tavasszal még úgy nyilatkozott a KSH Népesedéstudományi Kutatóintézetének akkori igazgató-helyettese, Pongrácz Tiborné az Indexnek, hogy "jelenleg a 30 évesek fele, a 35 éveseknek pedig a 22-23 százaléka gyermektelen", és a 2011-es népszámlálás szerint a 41-45 éves nők körében a (még) nem szültek aránya 11,2% volt.

A politikus kijelentése ehhez képest elég kedvezőtlen változásra utal az ő szemszögükből nézve. Mi azt tudjuk elképzelni, hogy vagy elég nagyot bakizott a helyettes államtitkár, de elmulasztották javíttatni az MTI-vel, vagy lehetséges, hogy

tud valamit, amit mi nem, és tényleg rémületes nagy kudarcnak tűnik a kormány demográfiai folyamatok megfordítására irányuló politikája.

Tény, hogy sok nő nem szül gyereket. A KSH számításai szerint a magyar nők ötöde GYERMEKTELEN marad ÖRÖKRE, és ez sokakat aggaszt.

Az mondjuk nem meglepő, hogy a legtöbben azzal nincsenek kibékülve, hogy a demográfusok és a politikusok szerint legjobb anya alapanyagnak számító fővárosi, diplomás nők nem szülnek rendesen.

Hogy miért, arról itt egy helyettes államtitkári léptékhez képest kismértékben túlzó szájbarágó:

Dehát miért nem szülnek a magyar nők, holott ez a dolguk, az életük értelme, és ezt várja tőlük mindenki?!

Ezek nem az okai:

  • önzőek, utazgatni, szórakozni akarnak,
  • karrieristák (ez Magyarországon gyakorlatilag kizárt, szerény számításaink szerint nincs több pár tucatnyi nőnél, aki emiatt ne vállalna gyereket),
  • beképzeltek és válogatósak, ezért magányosan és mindekitől elfeledve halnak majd meg (és a macskájuk rágja majd le az arcukat)
  • nem akarnak felelősséget vállalni semmiért és senkiért
  • túl sokáig halogatták, kicsúsztak az időből, pedig a biológiai óra ketyeg!!
  • féltik a micsodájukat és/vagy a mellüket,
  • az Isten pénze nem elég nekik. Még több közpénzt kellene adni középosztálybeli családoknak.

Ezek viszont igen:

  • nincs kinek
  • nincs hová: albérletet keresni gyerekkel rémálom
  • nincs miből: aki 30 évesen kapja meg élete első rendes állását, vagy még mindig hónapról hónapra él, az érthető, hogy nem túl bizakodó
  • egészségügyi okok miatt (kb. 3-3 százalékban ez az ok, nemtől függetlenül),
  • a párjuk nem akar gyereket
  • nem vonzó életpálya gyereket egyedülálló nőként nevelni, és nem érzik úgy, hogy bármilyen kapcsolat kibír 20-25 évet, márpedig manapság úgy hírlik, legjobb esetben is ennyi idő, mire kirepülnek a gyerekek
  • nem bíznak benne, hogy a faszi, aki már összeköltözni sem akart, aztán meg házasodni sem, nem fogja meggondolja magát, és lelépni a francba, amikor úgy látja jónak
  • nehéz gyerekkora volt, és/vagy nagyon rossz kapcsolata az anyjával
  • meggyőződése, hogy nem lenne elég jó anya, márpedig minden gyerek megérdemli, hogy jó anyja legyen
  • úgy érzi, nem bírná ki évekig a négy fal között, márpedig köztudott, hogy a gyereknek arra van szüksége, hogy hároméves koráig otthon legyen az anyjával
  • mások szerint már túl öreg ehhez
  • szarik az elvárásokra

Mindezt tucatnyi cikkből és tanulmányból tudjuk, amelyek a nők megvalósulatlan gyermekvállalási szándékaival foglalkozik.

A nőt, ha egy bizonyos kor után nem anya, gyanakvás veszi körül, és csak tovább erősödik irányában a nők megítélése kapcsán általánosan érvényesülő lappangó rosszindulat.

Na és kit érdekel, hogy miért nincs gyereke kétszer ennyi, mintegy 75 ezer negyvenes évei elején járó magyar férfinak, háborgatja őket ezzel bárki? Ugyan.

Köszönjük a figyelmet!

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

<br>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.