Már 41 halottja van a bukaresti klubtűznek

külföld
2015 november 07., 20:14
comments 119

Mára virradóra a bukaresti tűzvész 16 súlyos sérültjét két, mentővé alakított katonai repülőgéppel Rotterdamba és Brüsszelbe vitték. A Hollandiába szállított sérültek közül ketten a repülőgép földet érése után meghaltak. A nap folyamán 7 sebesült a bukaresti kórházakban halt meg.

További 2 embert vittek a SMURD mentőszolgálat repülői Bécsbe. Vasárnap a SMURD gépeit Norvégiába és Finnországba indítják egy-egy sérülttel.

Sorin Cimpeanu ideiglenes miniszterelnök bejelentette, hogy a román kormány minden külföldi kórházakba küldött sérült kezelésének költségét és egy-egy hozzátartozójuk külföldi szállásköltségét és ellátását fedezi, függetlenül attól, hogy milyen hosszú időszakról van szó.

Az ilyen súlyos égési sérülések esetében páciensenként 100-150 ezer eurós kezelési költséggel lehet számolni, így a tragédia sebesültjeinek kezelési költsége 13-15 millió euróra emelkedhet, amit főleg a kormány tartalékalapjából fedeznek – mondta.

Reggel a tragédia 107 füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett sebesültjét ápolták bukaresti kórházakban, közülük 48-nak az állapota életveszélyes.

Az ideiglenes kormányfő szerint vasárnap Romániába érkezik egy francia, hétfőn pedig egy német orvoscsapat, hogy felmérjék egyes sérültek átvételének lehetőségét. Valószínűleg Nagy-Britannia is vállalja néhány ember kezelését.

Az érintett bukaresti kórházigazgatókkal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott tájékoztató végén Cimpeanu bejelentette: a sajtóértekezlet közben értesült arról, hogy Magyarország is felajánlotta a segítéségét. A magyar honvédelmi miniszter felajánlása szerint Budapest a bukaresti tűzvész 5 sérültjének kezelését tudná átvenni.

A bukaresti Colectiv-klubban október 30-án egy rock-koncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

6-an az első 4 napon haltak bele sérüléseikbe, majd napokig nem volt újabb áldozat, de a 8. napon további 9 sérült hunyt el.

Az orvosok már korábban figyelmeztettek, hogy súlyos égési sérüléseknél az első hét után kritikus időszak következik, amikor szövődmények léphetnek fel.

Hétfő óta minden nap ezrek tüntetnek Bukarest belvárosában a politikusok és a korrupció ellen. A Colective nevű klub, ahol a tűz volt, tűzvédelmi engedély nélkül működött, ezért a korrupció szimbóluma lett, annak a jelképe, hogy Romániában pénzért mindent el lehet intézni, jó kapcsolatokkal minden szabály alól ki lehet bújni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.