Az egyiptomi biztonságiak szerint az a csoda, hogy eddig egy, Sarm-es-Sejkből felszálló gépet se robbantottak fel

külföld
2015 november 08., 05:20

Az egyiptomi repterek biztonságáért felelős hét, név nélkül nyilatkozó egyiptomi biztonsági tisztviselő elmondása alapján nem volna annyira meglepő, ha valakinek sikerülne bombát csempésznie egy Sarm-es-Sejkből felszálló repülőre.

Október 31-én a levegőben robbant fel egy Sarm-es-Sejkből felszállt orosz utasszállító. Egyre valószínűbb, hogy a tragédiát egy, a gépre felcsempészett bomba okozta.

Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó egyiptomi tisztek beszámolói szerint Sarm-es-Sejkben nem is olyan bonyolult bombát csempészni a gépre:

a legnépszerűbb egyiptomi nyaralóhely repterén gyakran nem működik a csomagokat átvilágító berendezés,

és a gépek feltöltésekor is csak felületesen ellenőrzik a gépre pakolt élelmet. Beszámolóik szerint az átvilágító berendezés hibáját többször is jelezték már a feletteseknek, de még mindig nem cserélték ki. De még ha működne is a gép, a rosszul fizetett egyiptomi rendőrök rendszeresen felajánlják az utasoknak, hogy kenőpénz ellenében kikerülhetik a személyi- és poggyászellenőzrést:

"Meg nem tudnám mondani, hányszor találkoztam olyan poggyásszal, amely tele volt kábítószerrel vagy fegyverrel, és tulajdonosuk 10 eurót vagy más hasonló összeget fizetett azért, hogy a bőrönd ne akadjon fent az ellenőrzésen" - mondta az egyik alkalmazott, aki a poggyászokat kezeli.

Az AP megpróbálta elérni az egyiptomi légiforgalmi minisztert vagy a szóvivőjét, hogy reagáljanak ezekre az állításokra, de nem járt sikerrel. Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök korábban azt állította, hogy egy brit szakértői csoport egyiptomi kollégákkal közösen 10 hónappal ezelőtt ellenőrizte a sarm-es-sejki repülőtér biztonsági körülményeit, és elégedett volt.

A brit közlekedési minisztérium szóvivője nem volt hajlandó elárulni semmit arról, hogy az a szakértői csoport hogyan értékelte a repülőtér biztonságát, de Patrick Mcloughlin miniszter pénteken utalt arra, hogy a repülőgépekre feladott poggyászok átvizsgálása nem volt megfelelő, ezért elrendelte a brit járatokra felszállók és csomagjaik megszigorított ellenőrzését Sarm-es-Sejkben. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.