Először a frappuccinoért jöttek, de én nem szóltam

ünnep
2015 november 08., 18:06
comments 216

Már jönnek is az őrületes karácsonyi sztorik Amerikából (meg Angliából), ahol egyesek baromi érzékenyek rá, hogy milyen dekoráció van egy eldobhatós papírpoháron. Meg egyáltalán, karácsony körül mindenre.

Az alaphelyzet az, hogy az Egyesült Államokban van egy ilyen politikailag hiperkorrekt tábor, akik december magasságában mondjuk nem "Boldog karácsonyt" hanem "Kellemes ünnepeket" kívánnak az ismerőseiknek, nehogy megbántsanak valakit, hogy ha az nem karácsonyt tart. Pedig hát aki a nem megfelelően fogalmazott jókívánságon megbántódik az gondolom a legtöbbször csak ürügyet keres a megbántódásra.

Ehhez képest mások meg iszonyatos felhúzzák magukat, ha nekik meg nem "Boldog karácsonyt" kívánnak, hanem "Kellemes ünnepeket" mert szerintük a karácsony ellen egyesek háborút vívnak, el akarják törölni, meg akarják semmisíteni.

A világ legnagyobb, 2,4 milliárd hívővel rendelkező vallásának legfontosabb ünnepét.

Oké.

Na, ebbe a sztoriba minden évben behúznak egy-két céget, mert mondjuk a valamilyen plázában karácsonyfa van, ne adj Isten jászol, és az sértő, vagy ellenkezőleg, nincs karácsonyfa, és jászol, csak "Boldog ünnepek" feliratok vannak, és az a sértő.

A lényeg, hogy valakik jól meg tudjanak sértődni.

Idén az egész csatában elsőként a Starbucks tűnt fel. Ha jól értem, akkor minden eddiginél szórakoztatóbb módon.

Szóval korábban a kávézó karácsonyra gyártott eldobhatós papírpoharai piros színűek voltak, és hópihék voltak rajtuk, meg korcsolya, meg szánkó, meg csillag, meg mittudomén.

De idén nem. Idén csak sima piros színű az eldobhatós karácsonyi (pardon, ünnepi) papírpohár.

Ezen viszont egy csomóan berágtak, mert

a korcsolyák meg hópihék elhagyása támadás a karácsony ellen, sőt kifejezetten kereszténygyűlölő dolog.

Persze egyáltalán nem vagyok a keresztény (vagy bármilyen más vallási) szimbólumrendszer szakértője, de azt tuti nem gondoltam eddig, hogy a hópihe meg a kisautó az vallási jelkép, aminek elhagyása egy eldobhatós papírpohárról támadás a hit ellen.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy korábban (egy évig, 2009-ben) voltak olyan eldobhatós papírpoharak is, amire karácsonyfadíszeket rajzoltak, és most a teli piros papírpoharakon az sincs, szóval

HOPPÁ-HOPPÁ-HOPPÁ

A témában született felháborodott Breitbart cikket itt olvashatja. Nekem most mennem kell egy bacchanáliára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.