A magyar kormány a saját rémálmait váltja valóra Amerikában

Jeff Duncan republikánus képviselő az amerikai Kongresszus külügyi bizottságának ülésén letámadta Victoria Nuland európai ügyekért felelős államtitkárt Coleen Bell nagykövet Corvinuson elmondott beszéde miatt, ami azért keltett meglepetést a jelenlévők körében, mert a napirenden nem Kelet-Európa, hanem Szíria volt. Duncan pedig korábban sosem foglalkozott magyar ügyekkel. A hirtelen magyar témára átcsapó ülésen pedig véletlenül ott volt az MTI tudósítója is.

Az Index sorra vette az utóbbi időszakból azokat a republikánus képviselőket, akiknek hirtelen szívügyévé vált Magyarország.

Egy hasonló eseményen Ted Poe texasi republikánus lépviselő is nekiment Coleen Bellnek, a Corvinuson elmondott, meglepően kritikus beszéde miatt szappanopera-nagykövetnek nevezte. A putyinistának számító Dana Rohrabacher kaliforniai republikánus képviselő pedig szintén kiállt Magyarország mellett.

Connie Mack lobbista, a Századvég konferenciáján MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A cikk szerint magyar akciók mögött a az egykori republikánus képviselő, Connie Mack nevű lobbista állhat, akinek cégeivel a Századvég a magyar kormánnyal együtt korábban 1,4 milliárd forintos szerződéseket kötött, hogy Washingtonban képviselje a magyar érdekeket. Mack korábbi szenátori kampányát pedig nem más, mint a magyar kormányzati körökben sem ismeretlen Arthur J. Finkelstein vezette.

A lap is felveti, hogy a magyar kormány ezzel már túllép a szigorú értelemben vett lobbitevékenységen, és úgy pont avatkozik be az amerikai belügyekbe, amivel itthon az Egyesült államokat vádolják.

A magyar érdekek képviseletére a 2014 közepén létrehozott alapítvány, a Magyar Foundation of North America 2016-ben 612 millió forintra számíthat a magyar kormánytól. Azt azonban pontosan nem tudni, hogy a gyakorlatban mit csinálnak. A Magyar Foundationnél azonban 2015 óta dolgozik egy olyan kampánymenedzser is, aki 2014 óta a magyar ügyek képviselete mellett Finkelstein csapatát is erősíti.

Az azonban kérdéses, hogy ez a beavatkozás mennyire tud hatásos lenni, ha ebből a pénzből olyan képviselőket mozgatnak, akik egyrészt nincsenek túlzottan képben a kelet-európai ügyekkel, másrészt Washingtonban sincs nagy tekintélyük. A cikk rámutat arra, hogy ez leginkább csak arra jó, hogy a magyar kormányhoz közeli hazai médiát megtöltsék az erről szóló hírekkel.