A magyar kormány a saját rémálmait váltja valóra Amerikában

2015 november 9., hétfő 9:14
136

Jeff Duncan republikánus képviselő az amerikai Kongresszus külügyi bizottságának ülésén letámadta Victoria Nuland európai ügyekért felelős államtitkárt Coleen Bell nagykövet Corvinuson elmondott beszéde miatt, ami azért keltett meglepetést a jelenlévők körében, mert a napirenden nem Kelet-Európa, hanem Szíria volt. Duncan pedig korábban sosem foglalkozott magyar ügyekkel. A hirtelen magyar témára átcsapó ülésen pedig véletlenül ott volt az MTI tudósítója is.

Az Index sorra vette az utóbbi időszakból azokat a republikánus képviselőket, akiknek hirtelen szívügyévé vált Magyarország.

Egy hasonló eseményen Ted Poe texasi republikánus lépviselő is nekiment Coleen Bellnek, a Corvinuson elmondott, meglepően kritikus beszéde miatt szappanopera-nagykövetnek nevezte. A putyinistának számító Dana Rohrabacher kaliforniai republikánus képviselő pedig szintén kiállt Magyarország mellett.

Connie Mack lobbista, a Századvég konferenciáján MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A cikk szerint magyar akciók mögött a az egykori republikánus képviselő, Connie Mack nevű lobbista állhat, akinek cégeivel a Századvég a magyar kormánnyal együtt korábban 1,4 milliárd forintos szerződéseket kötött, hogy Washingtonban képviselje a magyar érdekeket. Mack korábbi szenátori kampányát pedig nem más, mint a magyar kormányzati körökben sem ismeretlen Arthur J. Finkelstein vezette.

A lap is felveti, hogy a magyar kormány ezzel már túllép a szigorú értelemben vett lobbitevékenységen, és úgy pont avatkozik be az amerikai belügyekbe, amivel itthon az Egyesült államokat vádolják.

A magyar érdekek képviseletére a 2014 közepén létrehozott alapítvány, a Magyar Foundation of North America 2016-ben 612 millió forintra számíthat a magyar kormánytól. Azt azonban pontosan nem tudni, hogy a gyakorlatban mit csinálnak. A Magyar Foundationnél azonban 2015 óta dolgozik egy olyan kampánymenedzser is, aki 2014 óta a magyar ügyek képviselete mellett Finkelstein csapatát is erősíti.

Az azonban kérdéses, hogy ez a beavatkozás mennyire tud hatásos lenni, ha ebből a pénzből olyan képviselőket mozgatnak, akik egyrészt nincsenek túlzottan képben a kelet-európai ügyekkel, másrészt Washingtonban sincs nagy tekintélyük. A cikk rámutat arra, hogy ez leginkább csak arra jó, hogy a magyar kormányhoz közeli hazai médiát megtöltsék az erről szóló hírekkel. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt