Egyre több az európai vadmacska Németországban

ÁLLAT
2015 november 09., 15:57
comments 90

Elterjedt az európai vadmacska (Felis silvestris) Németország bizonyos részein, az állatvédők egy új génadatbank eredményeiből következtetnek erre.

A szakértők több ezer szőrmintát elemeztek. Az adatbankból azonban arra is következtetnek, hogy egyelőre hiányoznak a vadmacska számára azok a körülmények, amelyek révén meghonosodhatna a Fekete-erdőben vagy a Sváb-Alb-hegységben - közölte a BUND állatvédő szervezet.

A becslések szerint a veszélyeztetett fajnak mintegy 5-7 ezer példánya él Németországban. A fő elterjedési területekhez tartoznak a nyugati és déli kiterjedtebb erdőségek. 

photo_camera Kép: Wikipedia

A vizsgálathoz tíz tartományban helyeztek ki a vadmacskák számára vonzó macskagyökér-tinktúrával átitatott, érdes lécdarabokat. Az állatok hozzádörgölőznek, így kerül rá a szőrük, amelyet a szakértők összegyűjtenek és genetikai vizsgálatnak vetnek alá. A tudósokat meglepte, mennyire különböznek egymástól genetikailag az egyes populációk. 

Miközben Bajorország északi és középső területen meglepően sok példányra utaló nyomot találtak, a Fekete-erdőben és a Sváb-Alb-hegységben egyáltalán nem. 

"Ausztriában arra utalnak a jelek, hogy valószínűleg hiányzik a szaporodásra képes populáció" 

- mondta el Ingrid Hagenstein, a vadmacskákkal foglalkozó állatvédelmi szervezet munkatársa.

Egyelőre nem sikerült megállapítani az állomány méretét, ennek oka elsősorban az anyagi támogatás hiánya.

Nagyon ritka a vadmacska és a házimacska keveredése - véli a BUND. Ezeknél az állatoknál két teljesen különböző fajról van szó, az európai vadmacska nem a házimacska vadon élő változata. A vadmacskák az emberrel szemben nagyon elővigyázatosak és nem megszelídíthetők. A rókával és a nyesttel ellentétben messziről elkerüli az embert és az erdőkben rejtőzködve él.

Az európai vadmacskák állománya a vadászat miatt erőteljesen lecsökkent. A világ teljes populációjának nagy része Németországban él. (MTI, Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.