Orbán: Senkitől sem várható el, hogy olyan munkát végezzen öregkorában, amelyre nem alkalmas

2015 november 9., hétfő 14:08
334

A jobbikos Dúró Dóra azonnali kérdésére, amiben felvetette, hogy a Tárki felmérése szerint 50 ezer gyermek tartósan éhezik ma Magyarországon, Orbán Viktor azzal válaszolt, hogy a nyomornak nincs pártszíne, de a megoldásnak van. 

Hozzátette, hogy Magyarország ma egy egyedülálló európai ország, ahol a gyermekek 90 százaléka óvodáskortól, azaz hároméves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, tehát szerinte nem éhezhet, függetlenül a szülei anyagi helyzetétől.

Fotó: MTI /Kovács Tamás

Elmondta, hogy míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, addig az idei költségvetésben ez az összeg 72 milliárd forint. Arra is kitért, hogy míg 2015-ig 92 ezer gyermek kapott ingyenes ellátást, addig idén szeptember 1-jétől 318 ezer.

A nyugdíjakat most is megvédik

Egy másik jobbikos kérdésre elmondta, hogy a mostani kormány nem támogatja a korai nyugdíjazást, mert az tönkretenné a magyar gazdaságot. Ugyanakkor jogosnak nevezte a férfiak korábbi nyugdíjba vonulására vonatkozó kérdést. 

Orbán szerint senkitől sem várható el, hogy olyan munkát végezzen idősödő korában, amelyre már nem alkalmas, de az sem lenne méltányos, ha emiatt elveszítené az állását. 

Hozzátette, hogy erre a helyzetre az egyik eszköz a közmunka, de azt ő sem tartja ideálisnak.

A miniszterelnök kiemelte, hogy olyan nyugdíjkorhatár-csökkentési politikát nem folytathatnak, amely veszélybe sodorja a már nyugdíjasok nyugdíját. Orbán szerint a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége nem nyugdíj-, hanem családpolitikai lépés volt, hogy a nagymamák segíthessenek a családoknak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt