25 millió dollár kártérítésre perlik a Rolling Stone magazint

külföld
2015 november 10., 06:39
comments 40

25 millió dolláros kártérítési keresetet nyújtott be a Rolling Stone magazin ellen a Virginiai Egyetem Fi Kappa Pszi nevű diáktársasága. Ez az a csoport, amit a lap 2014 novemberében megjelent nagyriportjában egy csoportos nemi erőszak eltussolásával vádolt.

Sabrina Rubin Erdely cikkéről viszonylag gyorsan kiderült, hogy megalapozatlan, az újságírót megvezette riportja alanya.

De addigra már késő volt. 2014 eleve hangos volt az egyetemi nemi erőszakok történetétől, ebben a hangulatban az internet gyorsan ítélkező népe már nemzetközi közröhej és gyűlölet tárgyává tette az egyetemi társaságot, ami aztán fel is függesztette tevékenységét.

A perben a társaság három tagja külön is legalább 225 ezer dolláros kártérítést követel, a cikkben a történtek eltussolásával vádolt dékánhelyettes pedig legalább 7,5 millió dollárt követel.

A Rolling Stone cikkében foglalt állítások ügyében indult rendőrségi vizsgálat semmilyen bizonyítékot nem talált a cikkben csak Jackie-nek nevezett állítólagos áldozat vádjaira. A lap visszavonta a cikket, a felelős szerkesztő és a cikk írója, Erdely pedig bocsánatot kért. (Via Los Angeles Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.