Igen bőkezűen fizet nagyon sok embernek a kormány politikai tanácsokért

POLITIKA
2015 november 10., 07:47
comments 146

Összesen 159-en adnak politikai tanácsot minisztereknek és államtitkároknak. Na nem ingyen. 

Havonta legkevesebb 95 millió forintot is megérnek a politikai tanácsok a kormány tagjainak. 

Egészen biztosan ennél is többet, mert az összes minisztérium közül éppen az újonnan alakult Rogán-féle propagandaminisztérium nem árulta el, hogy mennyit fizet a politikai főtanácsadóinak, tanácsadóinak. 

Összesen 100 millió lehet a tanácsadók havi bruttó fizetése. 

Vagyis évente 1,2 milliárdot fizetnek ki a politikus miniszterek és zömében politikus államtitkárok politikai tanácsokra. 

Hogy pontosan kiknek, azt viszont titokban tartotta az összes minisztérium. 

Írásbeli képviselői kérdésben a szocialista Mesterházy Attila kérdezte végig a minisztériumokat, hogy hány politikai főtanácsadót, tanácsadót alkalmaznak, mennyiért és kiket. A válaszok hétfőn kerültek fel a parlament honlapjára. 

A minisztériumok azt még elárulták, hogy hány súgnak politikai tanácsokat. Rogánék kivételével bruttóban megadtak egy keretösszeget is, hogy összesen mennyit fizetnek a tanácsadóknak. A friss tájékoztatási minisztérium erre nem volt hajlandó. 

Rogán ezzel indokolta a fizetések és a tanácsadók személyének titokban tartását: 

"A foglalkoztatottak nevére és illetményére vonatkozó megkeresése kapcsán álláspontom szerint parlamenti válaszban való nyilvánosságra hozatala a közérdekű adatok megismerésének igényével nem áll arányban".

Rogán azzal folytatja, hogy ha az írásos válaszban nem is, de Mesterházy egy előre egyeztetett időpontban megismerheti a szerződéseket. Viszont azonnal figyelmezteti is az ellenzéki politikust, hogy a tanácsadók nevének és illetményének "nyilvánosságra hozatala már az Ön és a nyilvánosságra hozatalban részt vevő személyek felelőssége, és az ebből adódó jogi és nem jogi természetű következmények is a nyilvánosságra hozót terhelik".

Mindenesetre a 444 bejelentkezett Rogánéknál, hogy szeretnénk megismerni a szerződéseket, és közérdekű adatigényléssel fordulunk az összes minisztériumhoz, hogy kiderüljön, kik súgnak a kormánytagok fülébe közpénzen. 

Lázár ki sem lát a tanácsadókból 

Az összesített adatokból az hámozható ki, hogy Pintér Sándor a legbőkezűbb, ha politikai főtanácsadót kell kifizetni. Nála a három titokban tartott főtanácsadó egyike havi bruttó másfél milliót keres, a másik kettő összesen nem kap ennyit. A BM-ben egyébként mindössze 5 főtanácsadó/tanácsadó van. Ennél kevesebb, jelenleg 0 tanácsadója a Honvédelmi Minisztériumnak van. Bár két főtanácsadói státusza van Simicskónak, egyelőre azokat nem töltötte fel. 

Lázár Jánosnak és a Miniszterelnökségnek van a legtöbb politikai tanácsadója, 45-en látják el politikai tippekkel Lázárékat. Ez november 9-i állapot, vagyis már Rogánék önállósodása utáni. Lázár két főtanácsadója összesen bruttó 2 522 900 forintot keres havonta. 

A főtanácsadók mellett összesen 18 politikai tanácsadója is van Lázárnak. Átlagban havi bruttó 438 527 ezret keresnek. 

Nemcsak Lázárnak jár tanácsadó, hanem a miniszterelnökség államtitkárainak is. Ők összesen osztoznak 18 tanácsadón, de jobban fizetnek, mint a miniszter, az államtitkárok politikai tanácsadói átlagban félmillió forintot kapnak. Sőt, az államtitkárokak politikai főtanácsadóik is vannak, hat darab, 950 ezres bruttó átlagfizetéssel. Sőt, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest is segíti politikai tanácsokkal valaki, havi 750 ezerért. 

Csak a Miniszterelnökség hvai bruttó 26 millió forintot fizet ki politikai tanácsokért.

A mamutminisztérium, az emberi erőforrásoké is nagy politikai tanácsadó foglalkoztató. 44-en havonta összesen 26 258 700 forintot kapnak, bruttóban. 

Szijjártó Péter is megbecsüli, ha eligazítják a politikában. Három politikai főtanácsadója bruttóban összesen majdnem 2,5 milliót keres. De a három fő- mellett van 11 sima tanácsadója is, nekik a bruttó fizetésük összesen 6 094 000 forint. 

Íme a lista, azokkal a számokkal, amiket elárultak a minisztériumok, főtanácsadók/tanácsadók összesen:

  1. Miniszterelnökség - 45 tanácsadó - összesen bruttó 25 935 000 forint/hó
  2. Emmi - 44 tanácsadó - összesen bruttó 26 258 700 forint/hó
  3. Külügy - 19 tanácsadó - összesen bruttó 13 830 000 forint/hó
  4. Agrár - 17 tanácsadó - összesen bruttó 10 526 400 forint/hó
  5. Nemzetgazdasági - 10 tanácsadó - összesen bruttó 6 835 200/hó
  6. Igazságügyi - 7 tanácsadó - összesen bruttó 4 706 450 forint/hó
  7. Miniszterelnöki Kabinetiroda - 7 tanácsadó - titokban tartva, hogy mennyit keresnek
  8. Belügy - 5 tanácsadó - összesen bruttó 3 978 345 forint/hó
  9. Fejlesztési - 5 tanácsadó - összesen bruttó 3 785 400 forint/hó
  10. Honvédelmi - 0 tanácsadó
  • Összesen 159 főtanácsadó/tanácsadó, 95 855 495 forint bruttó fizetés + a Rogán-féle minisztérium eltitkolt fizetései, az még nagyjából 5 millió, összesen 100 millió

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.