A T-Mobile kiveszi az online streamelő szolgáltatásokat az adatforgalmi keretből

internetek
2015 november 11., 05:35
comments 17

A vállalat vezérigazgatója, John Legere jelentette be, hogy az amerikai piacon november 15-étől az összes előfizető, akinek legalább havi 3 GB-s csomagja van, a jövőben 24 online videós platformon korlátlan mennyiségű videót nézhet meg, mindez nem lesz terhére az adatforgalmi keretének. 

Többek között a Netflix, a Hulu, az ESPN és a HBO Go is bekerült a csomagba, igaz, a Youtube nem. A korlátlan streamért cserébe viszont le kell mondani a minőségről, egyelőre csak 480p-s felbontásban lesz mindez elérhető, aki jobb minőséget vagy HD-t szeretne, annak továbbra is wifit kell keresnie vagy az adatforgalmának terhére interneteznie. 

A Binge On névre keresztelt szolgáltatás ugyanakkor kockázatot jelenthet a vállalat szempontjából, hiszen az egyre több videós tartalmat fogyasztó felhasználók így kevesebbet költhetnek adatforgalomra. Ez meg is látszott a vállalat részvényein, amik a bejelentés után 4 százalékkal zuhantak meg. Pedig a vállalat még annak a lehetőségét is vizsgálja, hogyan lehet majd korlátlan pornót is közvetíteni a Binge On segítségével. 

Van azonban egy komolyabb aggály is a T-Mobile tervével: mindez a netsemlegesség mellett kiálló szabályozás megkerülésének látszik. Hiszen ott az alapelv éppen az, hogy a felhasználóknak az internet minden szegletéhez ugyanolyan mértékben és sebességgel kell hozzáférhessenek. Most viszont bizonyos tartalmak prioritást élvezhetnek majd. 

Ugyan nem a klasszikus esete áll majd fenn a netsemlegesség megsértésének, azaz ezeknek az online stream-szolgáltatásoknak tartalma nem fog gyorsabban betöltődni a T-Mobile felhasználók számára, de azzal, hogy ezek ingyenesen hozzáférhetőek lesznek, míg más tartalmakért ugyanúgy fizetni kell, az alapelv sérülhet. Az gyakorlatilag biztos, hogy a megoldást vizsgálni fogják az amerikai hatóságok. 

Azt nem tudni egyelőre, hogy a programba beválasztott szolgáltatók fizetnek-e azért a T-Mobile-nak, hogy tartalmaik ingyenesen juthassanak el a felhasználóikhoz. (Guardian, Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.