Áramütések felezik a magyar gólyaállományt

ÁLLAT
2015 november 11., 13:28
comments 78

A legfrissebb, 2014-es felmérés szerint a magyarországi fehérgólya-állomány nem csökken, továbbra is mintegy 5 ezer fészkelőpárra tehető - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában. 

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa azt mondta, hogy az 1940-es években még 15-16 ezer pár gólya volt Magyarországon, majd drámaian elkezdett csökkenni a gyepek és szántók területe, mintegy 1,5 millió hektárral csökkent e két fő táplálkozóhely kiterjedtsége. Az állomány az 1960-as évek végére harmadára fogyott. 

Az elmúlt 30-40 évben az állomány 5 ezer pár körül stabilizálódott. Ez különösen azért nagy szó, mert Magyarországon egy évben - fiókákkal együtt - 20-25 ezer gólya van, amelyek közül legalább 10 ezer áramütést szenved a vezetékhálózatokon. 

A kérdésre, hogy miként lehet megakadályozni, hogy ennyi gólya elpusztuljon, elhangzott: az elektromos vezetékhálózatnál emelt gólyafészek, úgynevezett gólyakosár kialakításával. A szakértő felidézte: az MME 1974-es megalakulásakor egyik fő tevékenysége a gólyavédelem volt, azóta dolgoznak együtt az áramszolgáltató műszaki szakembereivel. 

 Orbán Zoltán beszélt arról is, hogy az elmúlt 5-6 évben egyre több, mintegy 2-3 tucat madár telel át Magyarországon. Ennek oka a klímaváltozás mellett az, hogy tanulnak a madarak: ha egyszer túlélik, és megtanulják, hogy hol etetik őket, akkor itt maradnak. A leghíresebb a Fülöp nevű gólya, aki Spanyolországban kelt ki, és nem délre húzódott, hanem eljött Magyarországra, jelenleg Bodrogkeresztúron él. 

 Orbán Zoltán kitért arra is, hogy az ősz az odúkihelyezések fő időszaka is. "Egyrészt azért, mert a madaraknak ilyenkor több ideje van megtanulni, hogy hol van odú és tavasszal gyorsabban beköltöznek, jobban megtalálják, másrészt pedig az odúköltő fajok benn éjszakáznak" - mondta. Arról beszélt, hogy a téli túlélés ezeknél a madaraknál arról szól, hogy ha este elmennek aludni, megérik-e a reggelt. Ezért is nagyon fontos, hogy rakjunk ki az etető közelébe mesterséges odúkat, hogy ott biztonságosabban tudjanak éjszakázni - hangsúlyozta. 

A mesterséges odúkról további információ az MME honlapján található. Mint mondta, az etetési szezon Magyarországon az első tartós fagyok megjelenésével, hivatalosan december 1-jén kezdődik. Hozzátette: az idei a 126. etetési szezon lesz, úgyhogy ez régi hagyomány Magyarországon, a világon az egyik legrégebb óta zajló társadalmi madárvédelmi tevékenység. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.