Csalási botrány rázta meg az év madara szavazást Új-Zélandon

ÁLLAT
2015 november 11., 12:12
comments 41

A botrány azután tört ki, hogy kiderült, két nagyon lelkes kokakó-rajongó több száz szavazatot hozott össze. Pedig kevéssel a szavazás vége előtt még a kis goda vezetett. Végül azonban mégis úgy nézett ki, hogy a kokakó nyert, csőrhosszal. 

photo_camera A kokako (Wikipedia)

Szavazni bárki szavazhatott, de egy emailcímről csak egyetlen szavazatot fogadtak el. De a két rajongó több száz kamu emailcímet gyártott, hogy a kokakókra szavazhasson. A veszélyeztetett madár így nyerhetett volna. 

A két fiatal elszántságát ugyanakkor nem fogadta túl nagy lelkesedés, még a kokakó tanács elnöke, Oscar Thomas is elítélte a tettet. 

photo_camera A kis goda (Wikipedia)

A szervezők végül törölték a kamu szavazatokat, kicsit kitolták a határidőt és így végül nyerhetett a kis goda, második lett a kokako, harmadik a kaka. 

A szervezőket felhívta az egyik tizenéves srác apja is, aki nem győzött bocsánatot kérni az eset miatt. Az egyik főszervező szerint amúgy jó látni, hogy a fiatalokat ennyire érdekli a természetvédelem, hogy ilyesmire is vetemednek, csak hogy kedvenc madaruk nyerhessen. 

A győztes goda megérdemelten nyert, nagyszerű madárról van szó. Becslések szerint 80-100 ezer példány élhet Új-Zélandon, és minden évben elvándorolnak Alaszkáig, kilenc nap alatt téve meg a tizenegyezer kilométeres utat. Ez a világ legnagyobb távú megállás nélküli madárvonulása. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.