Lehet, hogy a hozzánk legközelebbi exobolygónak van légköre

űr
2015 november 11., 20:36
comments 90

Az eddig megfigyelt exobolygók közül a legközelebb van a Földhöz az az új égitest, amit májusban fedezett fel a Massachussettsi Műszaki Egyetem tudóscsoportja, és ennek a bolygónak lehet, hogy van légköre.

A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a GJ 1132b jelű, a Földéhez hasonló méretű új exobolygó 127 fényévnyire található, azaz a világegyetem léptékei szerint „egy utcasaroknyira”.

„A galaxisunk kb. 100 ezer fényévnyi terjedelmű. Ez tényleg a Nap egyik közeli szomszédja”

– írta Zachory Berta-Thompson, a Massachussetts-i Műszaki Egyetem (MIT) tanára, a tanulmány társszerzője.

A Földnél 1,2-szer nagyobb exobolygó egy kis csillag körül kering. Miután megmérték utóbbi oszcillációját, a kutatók úgy becsülték, hogy az exobolygó tömege a Föld 1,6-szorosa. A mérete és a tömege alapján úgy vélik, hogy a GJ1132b kőzetbolygó, mint a Föld.

De ezzel véget is ér a hasonlóság, mert a tudósok becslése szerint igen magas a hőmérséklete: 226 Celsius-fok. Emiatt a GJ 1132b-n feltehetőn nincsen víz cseppfolyós állapotban, így az általunk ismert életformára sem alkalmas.

A tudósok mégis úgy vélik, hogy ez a hőmérséklet nem zárja ki, hogy a bolygónak légköre legyen. „Túl meleg ahhoz, hogy élet legyen rajta, de a hőmérséklete sokkal hűvösebb, mint az általunk ismert más kőzetbolygóké” – közölte Zachory Berta-Thompson.

A legtöbb kőzetekből álló exobolygó tűzgolyó, túl forró ahhoz, hogy légköre lehessen.

A kutatók bíznak abban, hogy az új távcsövekkel meg tudják állapítani az új exobolygó légkörének vegyi összetételét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.