Lehet, hogy a hozzánk legközelebbi exobolygónak van légköre

2015 november 11., szerda 20:36
91

Az eddig megfigyelt exobolygók közül a legközelebb van a Földhöz az az új égitest, amit májusban fedezett fel a Massachussettsi Műszaki Egyetem tudóscsoportja, és ennek a bolygónak lehet, hogy van légköre.

A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a GJ 1132b jelű, a Földéhez hasonló méretű új exobolygó 127 fényévnyire található, azaz a világegyetem léptékei szerint „egy utcasaroknyira”.

„A galaxisunk kb. 100 ezer fényévnyi terjedelmű. Ez tényleg a Nap egyik közeli szomszédja”

– írta Zachory Berta-Thompson, a Massachussetts-i Műszaki Egyetem (MIT) tanára, a tanulmány társszerzője.

A Földnél 1,2-szer nagyobb exobolygó egy kis csillag körül kering. Miután megmérték utóbbi oszcillációját, a kutatók úgy becsülték, hogy az exobolygó tömege a Föld 1,6-szorosa. A mérete és a tömege alapján úgy vélik, hogy a GJ1132b kőzetbolygó, mint a Föld.

De ezzel véget is ér a hasonlóság, mert a tudósok becslése szerint igen magas a hőmérséklete: 226 Celsius-fok. Emiatt a GJ 1132b-n feltehetőn nincsen víz cseppfolyós állapotban, így az általunk ismert életformára sem alkalmas.

A tudósok mégis úgy vélik, hogy ez a hőmérséklet nem zárja ki, hogy a bolygónak légköre legyen. „Túl meleg ahhoz, hogy élet legyen rajta, de a hőmérséklete sokkal hűvösebb, mint az általunk ismert más kőzetbolygóké” – közölte Zachory Berta-Thompson.

A legtöbb kőzetekből álló exobolygó tűzgolyó, túl forró ahhoz, hogy légköre lehessen.

A kutatók bíznak abban, hogy az új távcsövekkel meg tudják állapítani az új exobolygó légkörének vegyi összetételét. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt