Netanjahu elképzelhetőnek nevezte, hogy Izrael kivonuljon egyes ciszjordániai területekről

külföld
2015 november 11., 10:38
comments 148

Az izraeli miniszterelnök washingtoni látogatása során lehetségesnek nevezte, hogy Izrael kivonul egyes ciszjordániai területekről, amit Naftali Bennet, kormányának oktatási minisztere ugyanakkor súlyos hibának nevezett -  értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság szerdán.

Lehetségesek az egyoldalú lépések a palesztinokkal szemben, de azokat összhangba kell hozni az ország biztonsági érdekeivel -  mondta a lap szerint Washingtonban egy a Fehér Házhoz közeli liberális kutatóintézetben (Center for American Progress) az izraeli kormányfő. 

Netanjahu az esetleges egyoldalú kivonulás kapcsán azt is leszögezte, hogy ha Izrael vissza is vonulna egyoldalúan egyes ciszjordániai területekről,  azokon továbbra is megőrizné biztonsági jelenlétét. 

A politikus ugyanakkor a jeruzsálemi szent helyek kérdését -  a muzulmán Mecsetek tere, izraeli nevén a Templomhegy ügyét  - megoldhatatlannak minősítette.

Naftali Bennet oktatási miniszter szerda reggel már reagált is a kormányfő szavaira, veszélyesnek minősítve azokat. "Ha a terror kifizető, akkor erősödni is fog. Minden, az araboknak átadott földdarab súlyos hiba,  ennek említése a terrorhullám közepette merőben ellentétes a szükséges üzenettel -  hangoztatta  az izraeli koalíciós kormány egyik szélsőjobboldali, a telepeseket támogató pártjának vezetője. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.