Újabb népszerű gimnáziumot áldozna be a kormány a szakképzés kedvéért

2015 november 11., 09:32
comments 142

A sok gimnázium helyett szakiskolákat mesterterv következő állomása Győr után Vác lehet. Akad, aki szerint az egész terv rossz, de ez nem bizonytalanítja el a kormányt. 

A szakoktatás reformja úgy kezdődött, hogy májusban 300 szakképző iskolát helyeztek át az Emmitől a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. Ezek között van viszont 31 olyan is, ahol eddig gimánziumi képzés is folyt. 

Néhány esetben ez simán ment, de a győri Krúdy nagyon népszerű gimnázium, ott már komoly felháborodást okozott a gimnázium megszüntetésének ötlete. A megoldás végül az lehet, hogy a gimnáziumot visszaveheti a Klik. 

A Népszabadság szerint a váci Boronkay György lehet a következő. Az intézmény két új osztályt tervezett 2016 szeptemberétől, nagyjából 70 diákkal. Az igazgató, Fábián Gábor a lapnak azt mondta, hogy még mindig nem kaptak hivatalos engedélyt a fenntartótól a jövő évi gimnáziumi képzés indítására. Nemrég érkezett viszont egy javaslat a a szakképzést felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy felmenő rendszerben vezessék ki a gimnáziumi képzést. „A felvételi előtt járjuk az általános iskolákat, nagyon sokan szeretnének a nyelvi képzést biztosító gimnáziumi osztályainkba jelentkezni, de hetek óta nem tudunk mit mondani nekik" – nyilatkozta az igazgató.

Fábián szerint ha gimnáziumi osztályokat nem indíthatnak, akkor a turisztikai képzésre mozdulnak rá, igaz ilyen profilú oktatás már két másik váci középiskolában is folyik. Az igazgató egyébként azt mondta, hogy szerinte is túl sok a gimnázium az országban. "De ha már meghúzzák a vonalat, akkor a színvonalas iskolák alatt tegyék, és időben értesítsék az érintetteket". 

A Boronkay sorsáról még megy az egyezkedés, elképzelhető, hogy 2016-ban utoljára még kap egy induló osztályt a gimnázium, de az NGM ragaszkodik hozzá, hogy kifutó rendszerben ez legyen az utolsó. 

AZ NGM közlményben reagált a cikkre. Ebben azt írják, hogy "a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásában, a szakképzési centrumok tagintézményei keretében működő színvonalas gimnáziumi osztályok léte és további működése eddig sem volt, és a jövőben sem lesz kérdéses. 

A gimnáziumi osztályokkal kapcsolatosan tévesek azok az információk, miszerint a fenntartó NGM meg kívánta volna szüntetni ezeket. Arról lehet szó csupán, hogy egyes osztályokat a gimnáziumokat fő profilként fenntartó KLIK-ben működő gimnáziumokba helyezik át. Ezek a tárgyalások jelenleg is folynak az NGM és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között". 

Az NGM szerint a helyi szereplőkkel történt egyeztetések eredményeként eldőlt, hogy egyelőre nemcsak a győri Krúdy Gyula Gimnáziumban marad meg a képzés, hanem a váci Boronkayban is úgy, hogy két osztály két tanítási nyelvű gimnáziumi képzésének indítására kap engedélyt az iskola. "Ezeknek az osztályoknak a képzési programjába illesztve lehetőségük lesz a diákoknak arra, hogy bekapcsolódjanak a szakgimnáziumi osztályok képzésébe, s ennek keretében idegenvezető szakképesítést szerezzenek" - írja az NGM.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.