Kiderült, hogy négerezős poén a világ leghíresebb absztrakt festménye

MŰVÉSZET
2015 november 12., 17:54
comments 120

Kazimir Szeverinovics Malevics lengyel-orosz festő, a nonfiguratív-absztrakt irányzat egyik úttörő képviselőjének talán leghíresebb képe a Fekete négyzet fehér alapon, amit 1915-ben mutattak be:

photo_camera (Ez nem az eredeti, most csináltam Paintben.)

A kép a Tretyjakov Galériában függ Moszkvában, az utóbbi időben erősen repedezni kezdett:

photo_camera

Orosz művészettörténészek most mikroszkóp segítségével megvizsgálták a fekete négyzetet, és kiderült, hogy nem is egy, hanem két festmény is rejtőzik alatta. Vala hogy így:

Az egyik egy színes kockát ábrázol, a másikból pedig kiolvasható az a kézzel írt felirat, hogy

"Négerek harcolnak egy sötét barlangban."

Ami egy idézet Alphonse Allais-től, aki egy francia író-humorista, és a 19. század végén népszerű volt Oroszországban. Ráadásul neki volt egy fekete négyzetet ábrázoló képe még 1883-ban, aminek ez volt a címe. Íme:

photo_camera

Most majd kezdődhetnek a művészettörténeti viták, hogy vajon Malevics viccet akart csinálni Allais-ből, vagy a nagyközönségből, vagy hogy egyszerűen csak minden reflexió nélkül bejött neki a négeres poén, és ezért nyúlta le az ötletet.

(TASSZ, Hopesandfears)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.