Kocsis Máté a bíróságon kívül győzné meg a Helsinki Bizottságot, hogy nem is keltett gyűlöletet

jog
2015 november 12., 09:31
comments 96

Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert egy Facebook-posztja miatt jelentette fel a Magyar Helsinki Bizottság. A fideszes politikus ebben az augusztusi posztjában a migránsokra utalva azt írta, hogy

"A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen."

Kocsis posztján sokat felháborodtak. Nem csak a hangneme miatt, hanem azért is, mert tényszerűen nem tűnt igaznak, amit állított. A poszt megszületését követő napokban mi is több galérián keresztül mutattuk be, milyen az élet a II. János Pál pápa téren, és bár a Keleti pályaudvar közelsége miatt valóban voltak menekültek, akik ide húzódtak vissza, amíg eldőlhetett, mikor utazhatnak tovább nyugatra Magyarországról, de semmiféle őrjöngésnek, rongálásnak nem láttuk nyomát. (Helyszíni beszámolónk a térről itt olvasható, egy képválogatás pedig itt.) Arról sem nagyon lehetett semmiféle konkrétumot megtudni a hatóságoktól, hogy történt-e késelés, és ha igen, annak kik voltak az elkövetői. 

A Helsinki Bizottság a poszt miatt bírósághoz fordult, mert szerintük az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja a zaklatást, azaz a megfélemlítő, ellenséges, megszégyenítő környezetet kialakító magatartásokat. Beperelték Kocsis Mátét és a józsefvárosi önkormányzatot, azt kérve, hogy Facebook-oldalukon nyilvánosan kérjenek bocsánatot a méltóságukban megsértett menedékkérőktől. 

Mint írták a perhez kapcsolódó blogbejegyzésükben

"De még ha nem is állt volna ilyen gyenge ténybeli lábakon a polgármester bejegyzése, ha lettek volna is komolyabb konkrét incidensek, a menedékkérőket egyéni magatartásuktól függetlenül megbélyegző, a velük szembeni előítéletek erősítésére, gyűlölet felkorbácsolására alkalmas, durván általánosító kijelentések akkor is elfogadhatatlanok lettek volna. Néhány nappal a bevándorlók elleni indulattól fűtött brutális szegedi támadás után az ilyen beszéd különös felelőtlenség egy közhatalmat gyakorló személytől."

Az ügyben az első tárgyalási nap csütörtök reggel volt a Fővárosi Törvényszéken, és meglehetősen gyorsan véget is ért. Kocsis Máté ügyvédje, Kovástis László szerint ugyan sem az önkormányzat, sem a polgármester nem tehető felelőssé az ügyben, mivel posztjában csak véleményt közölt, ráadásul nem is valósított meg zaklatást, hiszen a csoport védett tulajdonságával szemben nem tett megjegyzést, csak egyes viselkedésmódokat kifogásolt.

Valamint, tette hozzá Kovástis, 

"a migránsok kérdése az egész országban vitákat váltott ki, megosztotta a társadalmat"

és mintha elfeledkezett volna arról, hogy Kocsis annak a pártnak a kommunikációs igazgatója, amelyik milliárdokból indított országos kampányt a menekültek ellen hergelve, hozzátette, hogy Kocsis véleménye csak egy vélemény volt ezek közül. 

Kocsis a csütörtöki tárgyaláson nem volt jelen, de ügyvédje jelezte, hogy ha lesz per, akkor később szeretnék majd tanúként meghallgatni. De még jobb lenne, ha nem lenne per, ugyanis tárgyalás helyett szeretnének inkább megegyezni a Helsinkivel. Ezért azt kérték a civil szervezettől, hogy üljenek le a polgármesterrel, és a jogvitát kíséreljék meg rendezni tárgyaláson kívül. Kovástis jelezte azt is, hogy elképzelhetőnek tartják, hogy a Helsinki által kért nyilatkozathoz hasonló tartalmú nyilatkozatot közzé tegyenek. 

A tárgyalás lehetőségét a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje elfogadta, a bíróság pedig hat hónapot adott arra, hogy a két fél bíróságon kívül egyezségre jusson egymással. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.