A Századvég szerint a magyarok nem akarnak kvótát és kész

POLITIKA
2015 november 13., 12:05
comments 87

A magyarok többsége szerint az a jó, amit Orbán Viktor mond - röviden így foglalható össze a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásának eredménye, ami történetesen közpénzből készült, Orbán Viktor és kormánya megbízásából.

Forrás: Századvég Facebook.
photo_camera Forrás: Századvég Facebook.

A november 2. és 5. között készült felmérés szerint a megkérdezettek 65 százaléka nem ért egyet az uniós vezetők tervével, amely kötelező kvóták szerint osztaná szét a menekülteket az unió területén, szemben az ötletet támogató 30 százalékkal. 

Ez némileg ellentmond annak, hogy az Európai Parlament szeptember végi, Eurobarométer kutatása alapján csak 47 százaléka a magyaroknak támogatná a kvótát. Szerencsére a Századvég munkatársai ezt is megmagyarázzák: szerintük az Eurobarométer adatok a kvóta ötletét kizárólag a menekültek vonatkozásában mérték meg, a bevándorlók csoportja tekintetében nem, és "mivel a háborús övezetből menekültek jelenleg nincsenek szabályos jogi eljárással elkülönítve a más célból érkező bevándorlóktól, így ezek különválasztása tulajdonképpen fogalmi szűkítés." 

Ha ez nem elég bizonyíték, folytatja a cég közleménye, érdemes egy pillantást vetni a másik, többmilliárdos kormányzati megbízást teljesítő Nézőpont Intézet szeptemberi adataira, amik történetesen szintén azt mutatják, hogy a magyarok nem szeretik a kvótákat, és összesen 28 százalékuk ért egyet az uniós megoldással. 

A Századvég szerint a kerítés is nagyon népszerű a magyarok között: az általuk megkérdezettek 75 százaléka tartja jó megoldásnak az illegális határátlépés megfékezésére, és csak 23 rossznak.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.