Merkel is támogatja a dublini eljárás feltámasztását

Angela Merkel utólag beállt a német belügyminiszter Thomas de Maizière nagy vitákat kiváltó keddi bejelentése mögé, ami szerint Németország újra alkalmazza a szíriai menekülteknél a Dublin III. rendeletet. Ezek szerint a menedékkérőket visszaküldenék oda, ahol először először regisztrálták őket az Európai Unió területén.

Merkel szerint ez egy újabb lépés abban az irányba, hogy létrejöjjön egy igazságos tehermegosztás az EU-n beül. Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnökkel folytatott berlini tárgyalása után a német kancellár azt is elmondta, hogy 

az EU külső határain lévő államok nem viselhetik egyedül a menekültek felvételének terheit. Ugyanakkor hozzátette, hogy a terhek megosztásából sem vonhatják ki magukat.

Merkel kiállása a lépés mellett azért fontos, mert de Maizière keddi kijelentése már a második olyan akció volt, amit korábban nem egyeztetett a Kancellári Hivatallal. Úgy tűnik, hogy a kancellár hajlandó engedni azokat pártjából érkező követeléseknek, amelyek a menekültek befogadásának korlátozását követelik tőle. ( via Spiegel)