Merkel is támogatja a dublini eljárás feltámasztását

külföld
2015 november 13., 15:37
comments 189

Angela Merkel utólag beállt a német belügyminiszter Thomas de Maizière nagy vitákat kiváltó keddi bejelentése mögé, ami szerint Németország újra alkalmazza a szíriai menekülteknél a Dublin III. rendeletet. Ezek szerint a menedékkérőket visszaküldenék oda, ahol először először regisztrálták őket az Európai Unió területén.

Merkel szerint ez egy újabb lépés abban az irányba, hogy létrejöjjön egy igazságos tehermegosztás az EU-n beül. Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnökkel folytatott berlini tárgyalása után a német kancellár azt is elmondta, hogy 

az EU külső határain lévő államok nem viselhetik egyedül a menekültek felvételének terheit. Ugyanakkor hozzátette, hogy a terhek megosztásából sem vonhatják ki magukat.

Merkel kiállása a lépés mellett azért fontos, mert de Maizière keddi kijelentése már a második olyan akció volt, amit korábban nem egyeztetett a Kancellári Hivatallal. Úgy tűnik, hogy a kancellár hajlandó engedni azokat pártjából érkező követeléseknek, amelyek a menekültek befogadásának korlátozását követelik tőle. ( via Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.