Nagyot lassult a magyar GDP

A tavalyi harmadik negyedévhez képest 2,3 százalékkal nőtt a magyar GDP, közölte a KSH. Ez komoly lassulás a második negyedév 2,7 százalékos éves növekedése után, a leggyengébb 2013 második negyedéve óta, és a 2,5 százalékos növekedést jósló elemzői konszenzushoz képest is gyengébb.

Forrás: KSH.

A negyedéves növekedési tempó maradt 0,5 százalék. Tavaly még 0,8 százalék volt az átlagos negyedévenkénti növekedési ütem. 

Ez egyébként nem meglepetés: az utóbbi hónapokban az ipar már nem húzta úgy a magyar gazdaságot, mint a megelőző két évben. Ez várhatóan a jövőben sem változik, mivel csapnivalóak a beruházási statisztikák. Az építőipar pedig kifejezetten rossz formában van, ami szoros összefüggésben áll az EU-s költségvetési ciklusok közötti átmeneti lassulással. Ezt egyelőre csak a lakossági fogyasztás növekedése, és ezzel a szolgáltatások (pl. kiskereskedelem, turizmus) erősödése ellensúlyozza.

Ha a magyar GDP a mostani tempóban növekszik (negyedévenként 0,5 százalék, tehát évi 2,01), az EU átlag pedig átlagosan felekkorában, akkor a magyar gazdaság több mint száz év múlva, 2119-ben fogja beérni az EU-átlagot GDP/fő-ben (most 38,5 százalékon állunk):