A párizsi terrortámadások miatt veszélybe kerülhet a jövő évi, franciaországi labdarúgó-EB is

futball
2015 november 14., 09:11
comments 76

A Francia Labdarúgószövetség, az FFF elnöke, Noel Le Great szerint komoly aggályokat vet fel a párizsi merényletsorozat a jövő évi franciaországi Európa-bajnokság biztonságával kapcsolatban.

A Stade de France a terror éjszakáján. Fotó: AFP / FRANCK FIFE
photo_camera A meccs végeztével a biztonságiak a pályára terelték a nézőket a pénteki Franciaország-Németország mérkőzés után a Stade de France-ban, aminek két kijáratánál is öngyilkos merénylők robbantották fel magukat. A szurkolók a Marseillaise-t, a francia himnuszt énekelve hagyták el a stadiont. (Fotó: screencap a meccs tévéközvetítéséből)

Aggályai érthetők:

a terroristák egyik célpontja a Stade de France volt,

ahol Franciaország Németországgal játszott barátságos meccset, a nézők között pedig Francois Hollande francia államfő mellett a német külügyminiszter is ott volt. A stadionnál két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, és bomba robbant egy közeli McDonald's-nál is. A támadásoknak a jelentések szerint három halottja van, de nem tisztázot, hogy ebbe az öngyilkos merénylőket is beleszámították-e.

"Már eddig is nagyon aggódtunk az EB miatt. Ma nyilván még jobban aggódunk" - mondta a L'Equipe-nek Le Great, utalva a januári párizsi terrortámadásokra, a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett mészárlásra és a másnapi túszdrámára.

A januári támadások után az EB szervezőbizottságának elnöke, Jacques Lambert azt mondta, hogy a támadásokkal "az eddig csak elméleti veszély tapintható veszéllyé vált". Bár szerinte a biztonsági előkészületeket ez nem befolyásolja - amúgy is szigorú biztosításra készültek -, a közönség percepcióját, a sajtó és a résztvevők félelmeit biztosan fokozhatja.

Most, hogy a januárinál sokkal brutálisabb terrortámadásokat követtek el többek között az EB egyik helyszínén is, ezek a félelmek még inkább fokozódhatnak. Az olasz válogatott védő, Leonardo Bonucci máris arról beszél, hogy a biztonságért felelős illetékeseknek minden szükséges lépést meg kell tenniük.

"A végén az ártatlanok fizetik meg mindennek az árát azok miatt, akik csak bántani akarnak másokat" - mondta.

(Via Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.