Csak a 2004-es madridi vonatrobbantásnak volt több áldozata Európában

Terrorizmus
2015 november 14., 08:36
comments 223
photo_camera Rendőrök a Rue Amelotnál. Fotó: Citizenside/César Dezfuli

A 2001-es, New York-i World Trade Center ellen elkövetett óriásmerénylet óta a tegnapi volt a 24. nagyobb, halálos áldozattal járó terrortámadás Európában.

A második világháború óta mindössze egyetlen merénylet követelt több halálos áldozatot: a 2004 márciusi madridi vonatrobbantásnak 191 halottja és 2050 sérültje volt. Az elkövetők az Al-Kaida hálózatához tartoztak.

Az utóbbi évtizedek másik legsúlyosabb merénylete 2005-ös londoni robbantássorozat volt: három metróvonalon és egy buszon összesen 52 embert öltek meg iszlamista öngyilkos merénylők. A sebesültek száma 700 volt.

2015 másik legsúlyosabb terrorcselekménye szintén Párizsban történt: január hetedikén a Charlie Hebdo szerkesztőségében 11 embert mészároltak le a Al-Kaida jemeni szárnyához tartozó, francia állampolgárságú Kouarachi testvérek, harmadik társuk, Amedi Coulibaly pedig Fontenay-aux-Roses-ban ölt meg egy járókelőt.

Ha a tegnapi párizsi támadást valóban iszlamisták követték el (ami egyelőre nem bizonyított, de elég valószínű), akkor 2001 óta ez lesz a tizenegyedik iszlamista merénylet Európában.

Egyébként az Europol adatai szerint az összes terrorcselekmények száma markánsan csökken 2007 óta:

photo_camera

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.