Lövészpózban állt, talpig feketében

külföld
2015 november 14., 06:17
comments 357

Pár órával a legalább 128 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat után elkezdtek befutni az első részletesebb beszámolók a szemtanúktól. Mark Colcloug, a 43 éves, brit-dán kettős állampolgárságú pszichoterapeuta a Rue de la Fontaine au Roi-n volt, ahol öt emberrel végzett egy gépfegyveres merénylő. A Guardiannak számolt be a látottakról.

"Húsz méterre voltunk a kávézótól, amikor petárdázást hallottunk. Körbenéztem, és megláttam egy kb. 185 centi magas férfit. A testtartásából látszott, hogy lő. Lövészpózban állt, a jobb lába elől, a bal lába hátul. A bal vállához egy hosszú automata puskát tartott, láttam alatta a tárat" – mesélte.

A terrorista kommandósfelszerelésben volt.  „Minden feszes volt rajta, a bakancsa vagy cipője, a nadrágja, a melegítőfelsője. Se cipzár, se gallér nem volt rajta. Mindene fekete volt” – mondta a terroristáról, aki szerinte pont úgy nézett ki, mint egy bevetésre induló katona.

A terrorista megölt három vagy négy embert, akik a kávézó előtti székekben ültek. „Teljesen szándékos volt, három-négy lövéses, profi sorozatokkal végzett velük.” Aztán megfordult, és belőtt egy autó vezetőoldali ablakán.

„Ezután láttuk, hogy bemegy a kávézóba. Jobbra-balra nézett, majd tüzet nyitott. Ekkor vetődtünk fedezékbe. Még 15-20 lövést hallottunk, aztán minden elcsendesedett” – mesélte.

Miután elcsendesedett a környék, Colclough és barátai a kávézóhoz siettek. Az első három áldozat halott volt, a kocsi vezetőjét a járókelők kihúzták és egy oszlopnak támasztották. Ő is haldokolt. Colcloughék bementek a kávézóba is. „Mindent vér borított” – mesélte. Felmentek a csigalépcsőn a kávézó emeletére, ahol további sérülteket és szemtanúkat találtak. Aztán a rendőrök hallgatták ki őket, azt kérdezték, hogy láttak-e menekülő járművet. „Az autók között kerestünk fedezéket az út mellett, ami ideális menekülőútvonal lett volna. De nem láttunk semmit” – mesélte. A rendőrségen, ahol felvették vallomásukat, rengeteg tanú állt sorba, hogy vallomást tehessen. Azok, akikkel Colcloughék várakoztak, áldozatok holtteste alól kellett kiszabadítsák magukat. (Via Guardian. A címlapképen a Párizs belvárosába a terrortámadások után vezényelt katonák vannak. Fotó: CITIZENSIDE/DAVID JULIŔ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.