Mindenhol vér volt, mindenhol holttestek voltak

külföld
2015 november 14., 08:20
comments 170

Kábé egy órája tartott az Eagles of Death Metal koncertje a párizsi Bataclan koncertteremben, amikor lövések dörrentek.

Sérülteket menekítenek a Bataclan koncertteremből a péntek esti terrortámadás után. Fotó: Thierry Chesnot/Getty Images
photo_camera Sérülteket menekítenek a Bataclan koncertteremből a péntek esti terrortámadás után. Fotó: Thierry Chesnot/Getty Images

"Elsőre azt hittük, hogy ez is a show része. Aztán elég hamar felfogtuk, hogy nem" - mesélte az AFP-nek egy túlélő, Pierre Janaszak francia rádiós műsorvezető, aki az erkélypáholyból nézte a koncertet nővérével és barátaival.

"Nem hagyták abba a tüzelést. Mindenhol vér volt, mindenhol holttestek voltak. Sikolyokat hallottunk, és mindenki menekülni próbált."

Janaszak beszámolója szerint a támadók gyorsan húsz túszt ejtettek. "Hallottuk, hogy beszélgetnek velük. Azt mondták, hogy ez Hollande (a francia államfő) hibája, nem kellett volna beavatkoznia Szíriában. Irakról is beszéltek" - mesélte.

Egy másik rádiós újságíró, az Europe 1-nél dolgozó Julien Pearce "tíz szörnyűséges percről" beszélt a CNN-nek. "Az emberek kiabáltak, sikoltoztak, mindenki a földre vetette magát. Tíz percig tartott. Tíz percig. Tíz szörnyűséges percig, amig mindenki a földön feküdt a fejét eltakarva.

Beszámolója szerint a terroristák "nagyon nyugodtak, nagyon elszántak voltak", és három-négyszer is újratöltötték a fegyvereiket. Pearce az egyik újratöltés közben tudott felszaladni a színpadra, és kimenekülni a koncertteremből. Azt mondja, látta az egyik támadó arcát. A férfi 20-25 éves lehetett.

Egy harmadik túlélő is sikolyokról beszélt, és arról, hogy a túszszedők azt kiabálták áldozataiknak, hogy nézzenek rájuk. Ő húsz másik nézővel együtt egy vécében rejtőztek el, ahol az álmennyezetet felnyomva bemásztak a plafon mögé. 

"Az élet megy tovább. Nem fogunk rettegni. Basszák meg" - mondta, 

majd hozzátette, hogy kedden újra koncertre fog menni.

Mások a szeretteikért aggódtak. A 24 éves partiszervező, Yvan Pokossy a koncertterem előtt, a túlélők között kutatta kedvesét, Claire-t, aki a barátaival ment a koncertre. 

"Három hét múlva lenne az eljegyzésünk, én meg nem tudom, hogy látom-e még valaha" - mondta. 

(Via AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.