Vasárnapra nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány, elmarad a Fidesz-kongresszus

Terrorizmus
2015 november 14., 9:59
comments 173

A magyar kormány szombat délelőtt bejelentette, hogy vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdet. Elhalasztják a Fidesz vasárnapra tervezett kongresszusát is. A vasárnap esti eb-pótselejtezőről egyelőre nincs új hír.

photo_camera Orbán Viktor Pintér Sándor és a nemzetbiztonsági kabinet tagja a munkacsoport rendkívüli ülésén 2015. november 14-én kora reggel. MTI Fotó: Belügyminisztérium

Megerősített magyarországi biztonsági intézkedésekről döntött a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja a párizsi terrortámadás miatt összehívott szombat reggeli ülésen, amelyen az ország biztonságáért felelős szervezetek vezetői mellett részt vett Orbán Viktor kormányfő és Pintér Sándor belügyminiszter is.

A döntésekről Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója számolt be a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: Magyarország védelmét meg kell erősíteni, ahogyan azt az Európai Unió más országaiban is teszik.

photo_camera Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a szombat délelőtti sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Tájékoztatása szerint az úgynevezett B szintű terrorfenyegetettség - amelyet a korábbi belgiumi merénylet után már életbe léptettek - emelt szintű rendszerét vezetik be. A megerősített biztonsági intézkedések lényegi eleme a rendőri jelenlét jelentős növelése közterületeken és kiemelt létesítményeknél – például a repülőtéren és a paksi erőműnél – egyaránt.  Szigorítják a határok ellenőrzését és a büntetés-végrehajtási intézményekben a felügyeletet. Bakondi György azt is mondta, hogy Magyarországot konkrét terrorfenyegetettség most sem érte. Arról sincs információ, hogy magyar áldozata vagy sérültje lenne a párizsi akcióknak.

A belbiztonsági főtanácsadó egyúttal arról is tájékoztatott a szerdai kormányülésen már napirendre kerül egy tervezet, amely újfajta rendelkezéseket vezetne be terrorfenyegetettség esetén. Kovács Zoltán kormányszóvivő emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már az éjszaka részvétet nyilvánított a párizsi merényletek áldozatai miatt. Egyúttal felháborodásukat fejezték ki, hogy ilyen támadást intéztek a francia nemzet és az egész európai kultúra ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt