Két francia terrorista is Brüsszelből érkezett Párizsba

2015 november 15., vasárnap 15:40
403

A belga ügyészség állítása szerint összesen hét embert vettek őrizetbe szombat és vasárnap a pénteki párizsi terrortámadásokkal összefüggésben Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean kerületében. 

Az AP hírügynökségnek egy belga hatósági illetékes úgy nyilatkozott, hogy ketten az elkövetők közül is Brüsszelben élő franciák voltak, és egyikük Molenbeekben lakott, de több információt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el. 

Gyászoló párizsiak. Fotó: Tóth Csaba

Francia és belga rendőrök közösen dolgoznak a brüsszeli szál felgöngyölítésén. A francia rendőrség eközben azt közölte, hogy hat embert vett őrizetbe az egyik valószínűsített terrorista, Omar Ismail Mostefai környezetében, akinek testvére és apja is az elfogottak között van. Az egyelőre nem világos, hogy mekkora az átfedés a hatósági intézkedések érintettjei között.

Két belga rendszámú autót is lefoglaltak a nyomozók a terrorcselekmények helyszíneinek közelében, közülük egyik a Bataclan klub közelében volt. 

A szegénység és munkanélküliség által súlytott Molenbeek neve nem először kerül összefüggésbe terrorizmussal. Januárban a belga hatóságok két terroristagyanús személyt lelőttek, egy harmadikat pedig őrizetbe vettek Verviers városában, egy lehetséges terrorcselekmény felderítése során, és mint kiderült: mindkét áldozat molenbeeki volt. A tavalyi, brüsszeli zsidó múzeum elleni támadást intéző francia terrorista is egy molenbeeki albérletben készült fel az akcióra. 

Jan Jambon belügyminiszter szombaton azt mondta, személyesen kezeskedik azért, hogy "kitakarítsa" Molenbeeket, Charles Michel belga miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott: a szövetségi kormány cselekvési tervet készít a városrész problémájának kezelésére.

A londoni Center for the Study of Radicalisation kutatószervezet szerint az európai országok közül az egy főre jutó radikális iszlamista harcosok száma Belgiumban a legmagasabb.

(AP / BBC / Bloomberg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt