A bombázásoktól nem fél az Iszlám Állam, a toleranciától és összefogástól igen

2015 november 17., kedd 6:02
367

Nicolas Hénin francia újságíró. Tíz hónapon át volt az Iszlám Állam túsza Szíriában. Most a Guardianben írta meg, mi minden jutott eszébe, amikor látta a párizsi terrortámadásokról szóló híreket. 

Hénin a tíz hónap során belátott a mögé a felszín mögé, amit a világ közvéleménye a terroristák propagandaanyagaiból ismer. 

Legalább tucatnyi dzsihadistát ismert meg, van, akivel azóta is csetel néha az interneten. Hénin szerint az ISIS-ről alkotott képünket a marketingjük és a pr-anyagaik formálják, szuperhősöknek adják elő magukat. De valójában sokszor egyszerűen csak szánalmasak: utcai kölykök, megrészegülve az ideológiától és a hatalomtól. A gonoszság és az ostobaság keveredik bennük. De nem szabad alábecsülni az ostobaság gyilkos potenciálját, mondja erről. 

Azok, akiket tavaly lefejeztek a terroristák, mind cellatársai voltak. Folyamatosan mentális terrornak voltak kitéve, hol az elengedésüket, hol a kivégzésüket jelentették be, az élet kiszámíthatatlan volt a börtönben, miközben fogva tartóik csak szórakoztak ezen. 

Volt, hogy kamu kivégzéseket tartottak. Hénint egyszer kloroformmal elkábították. Máskor eljátszották a lefejezését. Semmi más céljuk nem volt, csak hogy szórakozzanak az ijedtségén. 

A Le Carillon étterménél az ajtón ütötte golyónyomba helyeztek rózsát a megemlékezők (Christopher Furlong/Getty Images)

A terroristák megszállottjai a híreknek, folyamatosan követték a világ eseményeit. De mindent csak a saját értelmezésük szerint láttak, minden történés bizonyítéka volt annak, hogy a helyes úton járnak. 

Állandóan a közösségi oldalakon lógnak Hénin elmondása szerint, így alighanem a párizsi támadások után következő összes reakciót is éberen figyelik. 

Azt tippelem, hogy épp most azt skandálják, hogy győzünk. És bármilyen jele az eltúlzott reakcióknak, a megosztottságnak, a félelemnek, a rasszizmusnak és az idegengyűlöletnek csak bátorítani fogja őket. 

Világképük központi eleme ugyanis az a hit, hogy a közösségek a világban nem képesek együtt élni a muszlimokkal, és minden egyes nap bizonyítékait keresik ennek a világban. Azok a képek, melyeken németek üdvözölték az országba érkező menekülteket, kifejezetten zavarba ejtőek lehettek számukra. Összetartás, tolerancia, ez nem az, amit látni akarnak. 

Franciaországot éppen azért támadhatták meg, mert gyenge célpont, Hénin szerint könnyű felszítani ott a megosztottságot. Épp ezért lenne fontos, hogy felelősségteljesen reagáljanak. 

És szerinte bombázni az Iszlám Államot hiba, mert ezzel egy eleve szörnyű helyzetet tehet Franciaország csak még szörnyűbbé. Rakkában még mindig félmillió civil él, akik az ISIS túszai. És városuk bombázásával egyrészt az ő biztonságukat veszélyeztetik a franciák, másrészt növelik az esélyét, hogy ők is szélsőségessé váljanak. Az elsődleges feladatként ezeknek az embereknek a biztonságát kéne garantálni, különben az ISIS kötelékében köthetnek ki. 

Hénin azt gondolja, hogy mindazok ellenére, ami vele történt, még mindig nem az ISIS kell legyen a prioritás, hanem Bassár el-Aszad. A francia újságíró szerint ő a felelős az Iszlám Állam szíriai megerősödéséért, és amíg helyén maradhat, addig az ISIS-t sem lehet felszámolni. 

Addig is, Hénin egy dologban biztos: az ISIS bombázásokra számít, azoktól nem tartanak. Amitől félnek, az az egység. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt