A Magyar Nemzet szerint évi 700-1000 milliárd forintos kiesést jelenthet a rövidebb adóhatósági vizsgálat

gazdaság
2015 november 17., 05:05
comments 26

A lap arról ír, hogy ekkora mínuszt jelenthet a költségvetésnek, ha megvalósul az az elképzelés, hogy 180 napnál tovább nem szabad folytatni egy adóhatósági vizsgálatot. 

A NAV sajtóosztályának közlése szerint 2013-ban egy ellenőrzés esetén a megbízólevél kiállításától a jegyzőkönyv átadásáig átlagosan két hónap telt el, 211 ezer adószakmai vizsgálatot folytattak le, a feltárt nettó adókülönbözet 515 milliárd forint volt. Az ellenőrzések megállapításai mintegy 390 milliárd forint értékű szankciót vontak maguk után. A hatóságtól a lap megtudta, hogy a mintegy 905 milliárd forintos ellenőrzési bevételből összesen 582 milliárd származott a 180 napon túli mindössze 15 ezer ellenőrzésből.

Tavaly szintén két hónap volt egy átlagos ellenőrzés, amiből mintegy 225 ezret folytattak le. Bevallás utólagos ellenőrzése során 582 milliárd forintos adókülönbözetet, ezenkívül 434 milliárd forintos szankciót állapított meg a NAV. A hatóság tájékoztatása szerint mintegy 818 milliárd forint származott a hat hónapon túli ellenőrzésekből, amelyekből 17 ezer volt 2014-ben.

2015 szeptemberében csak a 180 napon túli ellenőrzésekből 720 milliárd forint bevétel keletkezett, ez év végére minden valószínűség szerint eléri az ezermilliárd forintot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.