Kanada a világ első országa, ahol szabályozási plafon működik

külföld
2015 november 17., 08:30
comments 21

És ezt még nem is a frissen megválasztott hiperprogresszív kormány vezette be, hanem már 2015 áprilisa óta érvényben van. A Red Tape Reduction Act lényege annyi, hogy ahányszor a szövetségi kormány bevezet egy új szabályozást, egyet muszáj is eltörölniük. 

A rendelkezést gyakorlatilag teljesen egyhangúlag fogadta el a kanadai parlament, 245 igen mellett egyetlen ellenszavazat volt csak. 

Az ötlet nem a semmiből jött, British Columbia tartomány kormánya már több mint egy évtizede kísérletezett a szabályozási plafonnal. A 2001-ben megválasztott kormány azt ígérte, harmadával fogják csökkenteni a szabályozási terheket, amik a mindennapokat sújtják. És sikerrel jártak, mostanra 43 százalékkal csökkent a betartandó szabályzatok száma. 

Ez idő alatt pedig BC tartomány gazdasága látszólag nem szenvedte kárát az enyhítésnek, az országok egyik legrosszabbul teljesítő régiójából gazdasági éltanulóvá váltak. Persze ennek sok más oka is volt, de ettől függetlenül a helyi gazdasági szereplők mind fontos szerepet tulajdonítottak a bürokráciakorlátozó intézkedésnek. (via Marginal Revolution)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.