Ki nézegeti titokban a Facebook-profilomat?

facebook
2015 november 18., 13:19
comments 194

Az egyik legérzékenyebb információ, amit a Facebook tud önről, hogy kinek a profilját szokta titokban nézegetni. 

Who viewed my Profile

Volt időszak, amikor szinte kizárólag úgy terjedtek a vírusok az FB-n, hogy egy alkalmazás azt ígérte: leleplezi a titkos imádókat. Ha rányomott a linkre, akkor persze nem derült ki, hogy ki nézegeti naphosszat a profilját, viszont bekapta a vírust.

Mindenki tudni akarja, hogy melyik ismerőse leselkedik utána.

Ehhez látszólag nem kapcsolódik egy másik facebookos téma, ami szintén tömegeket izgat:

mi alapján rangsorolja a Facebook az ismerőseimet?

Ezekre gondolok

photo_camera

Szóval van például ez a 9-es doboz, a profil baloldalán. Néha olyan arcok tűnnek fel benne, akikkel hónapok óta nem beszéltem. Akik egyáltalán nincsenek a 9 legközelebbi barátom között. A chat listán sem abban a sorrendben szerepelnek az emberek, amilyen gyakran beszélek velük a Facebookon.

MI VAN HA A KÉT DOLOGNAK, A TITKOS PROFILNÉZEGETÉSNEK ÉS A BARÁTOK RANGSORÁNAK KÖZE VAN EGYMÁSHOZ?

Ezt a fontos kérdést járja körül a Vice techrovata a Motherboard.

Annyi előnyük van, például velünk szemben, hogy velük szóba áll a Facebook. Így mikor megkérdezték, hogy miért az a 9 ember van a dobozban kiemelve, akkor ezt a választ kapták:

"This is a group of relevant friends intended to be a useful prompt for the user."

Ez valami olyasmit jelent, hogy a Facebook szerint ezekkel az ismerősökkel érdemes kapcsolatba lépned, velük érdemes kapcsolatot tartanod.

A Facebooknak elemi (üzleti) érdeke, hogy minél jobban összehozza a felhasználókat.

  • Ha jól találja el, hogy kivel akarok dumálni, akkor több időt töltök majd a chaten, és közben több reklámot mutathat.
  • Ha jól találja el, hogy ki van hozzám közel, kinek a véleménye fontos a számomra, akkor nagyobb eséllyel mutat majd olyasmiket, amik érdekelnek. Így több időt töltök majd a Facebookon, stb., stb.

Ezekhez a célokhoz, a hozzám igazán (potenciálisan) közeli emberek megtalálásában pedig fontos mutató lehet, hogy ki nézegeti a profilomat. Mi van, ha titokban én is pont az övét nézegetem? Mennyit chatelnénk, ha ez kiderülne!

Ehhez képest a Facebook hivatalos válasza lehangoló.

Csak a nyilvános interakciók, chatek, lájkok, kommentek számítanak a barátok sorrendjének meghatározásakor.

A Vice szkeptikus a válasszal kapcsolatban, és ez nem csoda.

A Facebook legfontosabb üzleti titka, hogy mit vesznek figyelemben a különböző algoritmusaik, azok, amik eldöntik, milyen hírek kerülnek a News Feedbe, és azok amik eldöntik, kik a "legfontosabb" barátaink. 

Ha csak áttételesen is kiderülne, hogy ki után szoktunk leselkedni (vagy ki leselkedik utánunk), annak katasztrofális következményei lehetnének minden résztvevő számára.

A Facebook végső soron emberi kapcsolatokból keresi a pénzét. Nem tudjuk, hogy pontosan hogyan figyel bennünket. Az emberek ezzel kapcsolatos félelmei egyáltalán nem megalapozatlanok. Ha a felhasználók hirtelen még bizalmatlanabbá válnának, akkor a Facebook valószínűleg kevesebb pénzt tudna keresni, ezt meg nyilván nem akarják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.