Meghalt a párizsi merényletek főszervezője

A Washington Post hírszerzési forrásokra hivatkozva ír arról, hogy a szerdai rajtaütések során meghalt Abdelhamid Abaaoud is. A francia hatóságok őt gyanúsították azzal, hogy a múlt pénteki merényletek ötletgazdája és szervezője volt. Az amerikai lap információit a francia hatóságok egyelőre még nem erősítették meg. 

Olyannyira, hogy a francia főügyész, Francois Molins a hír megjelenésével gyakorlatilag párhuzamosan zajló sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy még nem azonosították a két terroristát, akik a reggeli rajtaütésekben haltak meg. Igaz, az ügyész azt sem árulta el, hogy a férfi a letartóztatott hét ember között van-e. 

A 27 éves férfi belga állampolgár volt, Brüsszel Molenbeek negyedében élt ő is. Annyit lehetett róla tudni, hogy korábban aktív kivégző volt Szíriában, a januárban feloszlatott Verviers sejt vezetőjeként több meghiúsított támadást is vezetett. Az, hogy ilyen múlttal a férfi szabadon mozoghatott ki- és be Európába, komoly felelősségét veti fel a hírszerző szolgálatok munkájának is. 

A feltételezett elkövetők közül Abdeslam Salah még mindig szökésben van, nagy erőkkel indult hajtóvadászat utána. 

Molins főügyész tájékoztatójából az is kiderült, hogy a rendőrséggel vívott reggeli tűzpárbajban a terroristák és a rendőrök között több mint ötezer töltényt lőttek el. A lakásban a hatóságok egy komplett háborús arzenált találtak: Kalasnyikovokat és robbanóanyagot is.