Meghalt Jonah Lomu

sport
2015 november 18., 07:37
comments 59

Mindössze 40 éves korában Aucklandban elhunyt Jonah Lomu új-zélandi rögbilegenda, minden idők egyik legjobb képességű. leglátványosabban játszó sportolója. A csúcsformájában 196 centi magas és 118 kilós, a 100 métert 10,8 másodperc alatt futó, tongai származású Lomu gyakorlatilag megállíthatatlan volt, komplett csapatokat tudott szinte egyedül legyőzni azzal, hogy mindenkinél egyszerre volt gyorsabb, erősebb és ügyesebb.

Lomu már játékoskarrierje alatt is egy ritka vesebetegségben szenvedett, ezért korán is kellett visszavonulnia. 2004-ben veseátültetésen esett át, de 2011-től már ezekkel is gond volt, és a hírek szerint most éppen egy második szervátültetésre várt.

Lomu alig 20 évesen, az 1995-ös világbajnokságon robbant be a köztudatba, és nemcsak a rögbi világát hódította meg, hanem szinte szuperhősi teljesítményével sokat tett a játék globális népszerűségért is.

A rögbi a csapatsportok közt is talán a legnagyobb hangsúlyt fekteti a 15 játékos összjátékára, azonban amikor Lomu a csúcson volt, tulajdonképpen társakra sem volt szüksége. Rendszeresen  hülyét csinált ellenfeleinek komplett védelméből, miközben úgy tűnt, mintha egy felnőtt férfi kisgyerekek ellen játszana.

Felesége és két gyereke volt, Új-Zéland pedig nemzeti hősét gyászolja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.