A hajléktalanelőállító pont, ahova nem nagyon vittek még senkit, viszont havi kétmillióba kerül

politika
2015 november 19., 15:07
comments 132

Van egy kisebb kocka alakú épület a Budaörsi útnál, amit Szabálysértési Pontnak neveztek el. Ide kellene vinni a szabálysértésen (azaz életvitelszerű hajléktalankodáson) kapott hajléktalanokat, és egyben éjszakára szállást adni nekik. Négy ember dolgozik itt főállásban, pontosabban vár türelmesen.

Dolguk ugyanis nincs nagyon.

XI. kerület, Harasztos út 2-8.
photo_camera XI. kerület, Harasztos út 2-8.

Az év első négy hónapjában senkit nem vittek ide, és 23 hónapos fennállása óta is összesen 76 embert. A Helsinki Bizottság posztjából kiderül, hogy évi 24 millió forintba kerül a helyi kormányhivatalnak a Szabálysértési Pont fenntartása, tehát havi 2,1 millióba.

Az Átlátszónak válaszolt az intézmény a részletes számokkal:

  • "A havi átlagos bérköltség 2015. január-szeptember hónapra számolva 263.803 Ft/hó/fő.
  • Négy fővel számolva az egy havi bérköltség 1.055.211 Ft, ezt terheli a munkaadói járulék, amely 285.722 Ft.
  • A személyi kifizetésen felül a fenntartási költség átlagosan havi 735.620 Ft."

Ez alapján tényleg kijön a havi kétmillió. Ha az idáig ideszállított 76 darab hajéktalannal és 23 hónappal számolunk, akkor kijön, hogy odaszállított

hajléktalanonként 700 ezer forintba kerül nekünk a Szabálysértési Pont.

(Átlátszó, Helsinki Bizottság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.