Ha jönnek a terroristák, ne tetessük magunkat halottnak, hanem fussunk

külföld
2015 november 19., 12:18
comments 323

A brit terrorelhárítók (Nactso) adtak ki egy hivatalos közleményt arról, hogy mi a tanácsos civil viselkedés, ha a párizsiakhoz hasonló terrortámadás történik valahol. Azaz amikor gépfegyverekkel felszerelt merénylők rontanak rá civil tömegre, és válogatás nélkül gyilkolni kezdenek. 

A fő tanács, hogy nem érdemes a földre feküdve hallottat alakítani, még annak ellenére sem, hogy a Bataclanban elkövetett vérengzés egyik legismertebb és legmegrázóbb túlélőtörténete pont így született

photo_camera Párizsiak menekülnek november 15-én, miután petárdázások miatt pánik tört ki egy megemlékező tömegben ( AFP / DOMINIQUE FAGET)

Ehhez képest a Nactso ajánlása szerint mindenképp érdemes menekülni, ha van rá lehetőségünk, közben pedig győzködjünk erről mindenki mást is, aki közelünkben van, az értékeinket pedig hagyjuk hátra. 

Ha nincs kijutási lehetőség, mert ezeket elállták a terroristák, akkor stabil, megerősített falak mögé kell bújni, melyek képesek lehetnek felfogni a lövéseket. Fontos tanács, hogy az, hogy nem látszunk, még nem jelenti, hogy biztonságban lennénk, a lőszer ugyanis átmegy egy csomó felületen. 

Ha sikerült elbújnunk, akkor maradjunk csendben, hallkítsuk le a telefonunkat és barikádozzuk el magunkat, amennyire csak lehet. Csak ezután kérjünk telefonon segítséget a hatóságoktól. 

A közlemény kitér arra is, hogy a vállalatok adhatnának képzést a munkavállalóiknak, hogyan reagáljanak egy hasonló támadásra.  (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.