Most már több mexikói megy haza az USA-ból, mint ahányan bejönnek

külföld
2015 november 19., 19:13

A nagy 2008-2009-es recesszió óta több mexikói állampolgár ment haza Mexikóba az Egyesült Államokból, mint ahányan bejöttek volna – állítja a Pew Research Center nevű kutatóintézet. A kutatás szerint ezzel lehet, hogy túl van a csúcson az USA történetének egyik legnagyobb és leghosszabb ideig tartó bevándorlási hulláma.

photo_camera A mexikói illegális bevándorlók becsült létszáma az USA-ban.

2009 és 2014 között egymillió mexikói ment vissza Mexióba, a legtöbben papírok nélküli, illegális bevándorlók. Ugyanekkor 870 ezren jöttek Mexikóból az Egyesült Államokba.

Ez nettó mínusz 130 ezer ember.

A kutatás szerint van némi bizonytalanság, hiszen dokumentálatlan bevándorlókról van szó, ezért kifinomult modelleket hoztak létre a legjobb népszámlálási és háztartási felmérésekből származó adatok alapján.

A mexikói bevándorlási hullám tetőzésében két szempont játszhatott kulcsszerepet: egyrészt az amerikai gazdaság hosszú ideig gyengélkedett, miközben a mexikói relatíve gyors tempóban bővült, másrészt az USA fokozatosan egyre szigorúbb bevándorlási és határrendészeti szabályokat vezetett be. A legtöbben azért utaztak haza, hogy újraegyesülhessenek a családjukkal.

Mindenesetre 1965 óta a becslések szerint 16 millió mexikói költözött át az USA-ba, a felük illegálisan. Ha ennek a hullámnak vége, akkor egy meghatározó trend szakadt meg.

(PEW, Wall Street Journal)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.