Szép csendben megszüntették a nyomozást a bolti tolvaj bírónő ellen

bűn
2015 november 19., 16:04

A Drogerie Marktból nyúlt le körömlakkot, fogkefét és parfümöt, annak idején Áder köztársasági elnök függesztette fel a mentelmi jogát.

photo_camera

Általános meglepetést és óriási botrányt keltett tavaly nyáron, hogy kiderült: egy elismert bírót, a romagyilkosságok ügyében ítélkező tanács tagját előző decemberben lopáson értek egy drogériában, úgy, hogy a tettéről videófelvétel is készült. Az is kiderült, hogy legalább két korábbi alkalommal lopott ugyanonnan, amit a bolt kamerái rögzítettek is.

A bírónő ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) kezdett nyomozni, üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt.

A sztoriról azóta semmit sem lehetett hallani, most úgy került egyáltalán elő, hogy egy bírósági forrásom mesélte, hogy nyomozó ügyészektől hallotta pletykában, miszerint állítólag megszüntették volna a nyomozást a pikáns ügyben. "Nem tudjuk, mire hivatkozással, remélem végszükség vagy kóros elmeállapot miatt" - mondta a forrás, ritka bepillantást engedve a bírósági humor sötét kazamatáiba. Úgy tettem, mint aki nevet, majd megkerestem a KNYF-et.

Az imént válaszolt Nagy Adrea szóvivő, a következőket:

Megkeresése alapján tájékoztatom, hogy a szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt folytatott nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség 2015. augusztus 10-én kelt határozatával megszüntette, és az ügyet a szabálysértési eljárás lefolytatása végett áttette a szabálysértési hatósághoz.

A határozat indokolásának lényege szerint a cselekmény az üzletszerűség – mint tényállási elem – hiányában nem bűncselekménynek, hanem szabálysértésnek minősül.

Tehát már nyár végén megtörtént a dolog, aminek ennek ellenére sehol, semmilyen sajtótermékben sem találtam írásos nyomát. "Talán azért nem verték nagydobra, mert az érintett azóta újra részt vesz az ítélkezésben, ami a szabálysértési eljárás fényében kellemetlen lenne a bíróságra nézve?" - vetettem fel forrásomnak.

"Nem ítélkezik, de büntetés-végrehajtási bíróként dolgozik. Azon is nevettünk, hogy ez egy szép üzenet a bv bírók felé, lopjál nyugodtan, legfeljebb bv bíró leszel. Látszik, hogy sokat nevetünk itt a bíróságon" - jött a válasz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.